Så förändras rollerna i krogbranschen

Restaurangbranschen har dominerats av kvinnor i servisen och män i chefsposition – nu har de traditionella rollerna luckrats upp. På Triller Mat och Bröd tittar de lite extra på ansökningar som kommer från killar och på Klang Market har man fler kvinnliga chefer än manliga.

Emma Eidenbrant har jobbat på Klang Market sen 2018. I maj förra året blev hon restaurangchef i Uppsala.

Emma Eidenbrant har jobbat på Klang Market sen 2018. I maj förra året blev hon restaurangchef i Uppsala.

Foto: Axel Hilleskog

Ekonomi2022-03-27 10:00

Emma Eidenbrant, 25, har varit restaurangchef på Klang Market Uppsala i snart ett år. Innan hon blev chef arbetade hon på en av kedjans restauranger i Stockholm, efter att den dåvarande vd:n hört av sig och frågat om hon kunde jobba hos dem. Men resan började egentligen långt tidigare.

– Man kan säga att jag har vuxit upp i den här branschen. När jag var liten följde jag med mamma, som alltid jobbat inom hotell- och restaurang, runt i världen och såg allt från bakom kulisserna, berättar hon.

undefined
"Det är ett stressigt yrke, ingen dag är den andra lik. Men jag älskar det", säger Emma Eidenbrant.

Hon är inte ensam om att vara ung kvinna i chefsposition på Klang Market. I ett Facebook-inlägg på restaurangens hemsida på internationella kvinnodagen valde företaget att lyfta restaurangchefernas berättelser och att de är fler kvinnliga chefer än manliga.

Har ni en strategi för jämställdhet eller har det bara blivit så?

– Jag skulle inte säga att det är en strategi, det har nog bara skett naturligt att kvinnor fått chefsrollen.

undefined
Emma Eidenbrant har jobbat på Klang Market sen 2018. I maj förra året blev hon restaurangchef i Uppsala.

Det har inte alltid sett ut så på restaurangen. Så sent som förra året hade de fler manliga chefer än kvinnliga. Köket har dominerats av män medan kvinnor har jobbat i servisen.

Men under den nuvarande rekryteringsprocessen ser Emma en förändring i vilka tjänster som folk söker.

– Det är väldigt många kvinnor som har sökt kocktjänsten och män har börjat söka servisjobb, det är jättekul att se, säger hon.

– Historiskt har man sett att män arbetar i köket och kvinnor serverar. Men det är klart att en kvinna kan göra samma sak som en man i köket, och en man kan servera gästerna lika bra som kvinnorna gör.

Lotta Triller, 64, har bedrivit kaféverksamhet sedan 1983 när hon öppnade Café Linné. Hon ser liknande tendenser på sin arbetsplats och har mycket att säga efter 40 år i branschen.

undefined
Lotta Triller har bedrivit kaféverksamheter i snart 40 år. 2019 öppnade hon även restauranger.

I hennes kaféer har kvinnor dominerat genom tiderna, både som chefer och anställda.

Nu är det en skillnad menar hon. Hos henne är det nästan lika många kvinnor och män som arbetar, och när killar söker till Trillers verksamheter tittar hon lite extra på just de ansökningarna.

– Eftersom det mest är tjejer som söker är det klart att man tittar lite extra när en kille gör det. Man vill gärna ha lite blandat.

– Förut var det konstigt att killar serverade, så är det inte längre. Det märker man när praoeleverna söker till oss, då är det nästan fler killar, säger hon.

Som ung kvinnlig chef fick hon alltid vara tydlig med att det är hon som äger stället, när till exempel försäljare gick in i kaféet och ville prata med chefen.

– Jag fick alltid säga att det är jag som är chef, det har nog börjat försvinna nu, skrattar hon.

Tror du att en jämställd personal märks för gästerna?

– Det är så naturligt för mig nu, men jag tror att en blandad personal uppskattas, säger Lotta.

Emma Eidenbrant får samma fråga:

– Jag tror att en blandad fördelning mellan könen bidrar till en skönare stämning. Vi jobbar mycket med att skapa relationer med gästerna, och ju större variation på personalen desto fler relationer kan skapas, säger Emma.

I framtiden hoppas Emma att utvecklingen fortsätter i samma riktning, att det är blandad fördelning i personalen oavsett vilken tjänst det handlar om.

– Man måste våga tänka utanför boxen, man ska inte vara rädd för att det skiter sig även om man är van vid att ha det på ett visst sätt.

Statistik

Enligt Statistiska Centralbyrån var andelen anställda kvinnor år 2020 inom restaurang 60 procent och andelen män var 40 procent. 2003, nästan 20 år tidigare, var andelen kvinnor 75 procent och män 25 procent.

Löneskillnaderna mellan könen är förhållandevis små. Malin Ackholt, förbundsordförande på Hotell- och restaurangfacket, menar att kvinnor jobbar färre timmar än män, och därför har lägre lön.

"Efter att kollektivavtalen infördes har löneskillnaderna minskat", säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!