Nyligen stängde Akropolis Bar och Bistro på Salagatan i Uppsala. Ägaren Savvas Charalampidis har sett att lönsamheten sjunka sedan pandemin slog till förra året. Till slut en nådde restaurangen en punkt där alla förhoppningar om överlevnad hade slocknat.
– Det dröjer alltför länge innan stödet från staten betalas ut. När pengarna väl betalas ut är det för sent. Sedan tycker jag att fastighetsägare inte är rädda om sina hyresgäster. Vi känner oss utfrysta, säger han.
På Facebook uttrycker många trogna gäster sin bestörtning över beslutet. Flera av dem har besökt restaurangen sedan barnsben och är idag stamgäster.
Under perioden 1 december-29 mars låg systemet för ansökan av permitteringsstöd nere hos Tillväxtverket. En ny lagstiftning kom på plats i februari och nu kan företag på nytt ansöka om stöd. Men flera krogägare som UNT talar med ger samma bild. De får ingen återkoppling från Tillväxtverket.
På Tillväxtverket är man fullt medveten om att situationen är svår för många företag.
– Väntetiden är lång. Vi handlägger fortfarande ärenden från förra året, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket.
Erik Reveco, som äger O'Learys i Uppsala, har varken fått något stöd från Tillväxtverket eller återkoppling.
– Under fyra månader kunde man inte ens ansöka om stöd. Får vi pengar innan midsommar får vi vara nöjda, säger han.
Han och de andra delägarna har haft åtskilliga samtal med Tillväxtverkets kundtjänst som tycks veta lika lite om ärendegången som de själva. Nu hoppas Erik Reveco att vaccineringen snart ska ge resultat.
– När folk börjar känns sig trygga hoppas vi på en rekyl. Vi har väntat länge på vändningen som inte kommer, säger han.
Den viktigaste förklaringen till att utbetalningarna dröjer är den nya lagstiftning som infördes i februari. Ett nytt system behövde skapas för att möta den nya lagen. 20 000 nya ansökningar har kommit in i år och hälften av dem behöver kompletteras med uppgifter från de sökande. Saknas uppgifter fördröjer det handläggningen med flera månader.
Marcus Lauhage, som är restaurangschef på The Loco på Smedsgränd i Uppsala, har precis avslutat lunchserveringen när UNT når honom. Även han vittnar om en situation som är tuff. Inte en enda krona har betalats ut i permitteringsstöd i år.
– Det är tråkigt att pengarna inte betalas ut. Vi ligger ute med löner och hyror. Alternativet är att säga upp personal, säger han.
Det första Marcus Lauhage och ägarna gjorde när pandemin slog till vara att säga upp deltidsanställda och anställda som jobbade extra. Nu är det bara de heltidsanställda kvar. Utan dem blir återgången till en normal situation svår. Rekrytering av personal tar tid och startsträckan blir lång.
– Förra året tog det bara några dagar att få pengarna utbetalda. Jag tycker Baylan (näringsminister Ibrahim Baylan reds anm) står där i tv och pratar om stöd, men det händer inte mycket, säger han.
Marcus Lauhage beskriver regelverket kring permitteringsstödet som en djungel.
Nu håller The Loco och andra restauranger sig flytande, men den tillbakagång som pandemin fört med sig går inte att ta igen. Människor lär knappast gå ut och äta tre-fyra gånger extra, resonerar han.
– Vi tänker inte stänga, det är bara att hänga i och hoppas på att det vänder. Jag är optimist, i sommar får vi förhoppningsvis mer att göra.