Så ska du tänka under höstens readagar

Black friday, Singles day och Cyber monday. Höstens readagar är många, men går det att göra fynd? Och vilka är fällorna att akta sig för? "Det är lätt att dras med i köphetsen som blir" säger Kristina Westling, konsumentrådgivare vid Konsument Uppsala.

Konsumentrådgivaren Kristina Westling menar att alla köp av saker du inte behöver är dåliga.

Konsumentrådgivaren Kristina Westling menar att alla köp av saker du inte behöver är dåliga.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Ekonomi2021-11-21 21:00

KÖPHÖSTEN

Höstens första stora readag, Singles day, har just passerat. Snart följer Black friday 26 november och Cyber monday 29 november.

– Just Black friday och Singles day har funnits länge men har importerats till Sverige de senaste åren. Black friday var tidigare en dag men nu kör många företag på Black week. Det är väldigt många reatillfällen som kommer pang på varandra nu och det är lätt att dras med i köphetsen som blir, säger Kristina Westling, konsumentrådgivare vid Konsument Uppsala.

Att handla någonting på de stora readagarna kan vara gynnsamt, om det är någonting du vet att du behöver.

– Är det någonting du inte har ett behov av spelar det ingen roll vad priset är, då är det ett dåligt köp, säger Westling.

Den vanligaste fällan under readagarna är att påverkas av marknadsföringen och köpa någonting som egentligen inte behövs, menar Westling.

– Många ser inte ens det som en fälla. Men det kan innebära att man köper någonting på avbetalning och så blir det dyrare än man hade tänkt från början, man ska absolut vara återhållsam.

För att undvika fällan gäller det att först fundera på om saken verkligen behövs. Om svaret är ja är det bra att börja med att göra research.

– Kolla upp modell, jämför priser och håll koll på hur priserna utvecklar sig. Då kan du göra fynd.

En annan fälla att akta sig för är fenomenet när butiker först höjer ett pris för att sedan sänka det så att det ser ut som att varan är på rea.

– Jag skulle inte säga att det är vanligt, men det händer. Ju längre innan man börjar kolla desto bättre uppfattning kan man få om priset.

Att höja priset för att sedan sänka det så att det ser ut som att varan reas ut är förbjudet och den som ser det ske kan anmäla det till konsumentverket, berättar Westling.

undefined
Under Black friday har många butiker rea, men det gäller att se upp för de som först höjer priserna för att sedan sänka dem. Att höja priset för att sedan sänka det så att det ser ut som att varan reas ut är förbjudet och den som ser det ske kan anmäla det till konsumentverket.

Efter readagarna kommer ännu en tid för konsumtion: julhandeln.

– Julhandeln kan vara väldigt ångestfylld, den sätter mer press på ekonomin än de här konsumtionsdagarna då den är fylld av förväntningar på gåvor och övrig konsumtion. Det finns förväntningar på mat av ett visst slag, det är fler runt bordet, kanske reser man till släkten. Julen kostar mycket pengar.

Westling uppmanar till planering inför julen så att utgifterna inte kommer som en chock.

– Oavsett hur ekonomin ser ut kan det vara bra att redan nu sätta sig ner och planera för nästa år och lägga undan pengar.

Ett annat tips är att prata ihop sig med sina nära och kära. Det kan handla om att välja mat så att inte saker införskaffas för att sedan inte ätas, eller att bestämma vad för sorts julklappar som ska köpas.

– Många unga är väldigt konsumtionsmedvetna så de vill kanske inte ha många julklappar utan färre, en upplevelse eller någonting som du har gjort själv.

undefined
Westling uppmanar alla konsumenter att hålla koll på sina rättigheter.

Kristina Westling tipsar även människor att hålla koll på sina rättigheter som konsumenter. 

– Om du har köpt någonting till ett nedsatt pris på grund av vanlig rea och inte för att det var defekt så har du rätt att reklamera varan, säger hon. 

Bytesrätt och öppet köp beslutar butiker själva om så det kan vara bra att fråga om när du handlar. Om någonting köps på nätet finns det däremot en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar.

– Ångerrätten gäller även om varan har sålts som en del av en reakampanj, säger Kristina Westling.

Ångerrätt och reklamation

Ångerrätt är en lagstadgad rättighet som gäller vid köp på distans, exempelvis på nätet eller via en telefonförsäljare. Du har rätt att ångra köpet av en vara eller en tjänst inom 14 dagar. 

Ångerrätten gäller inte vid köp i butik. Det är vanligt att butiker erbjuder öppet köp eller bytesrätt men det finns ingen lag som kräver att butikerna måste erbjuda det.

Om det är någonting fel på varan har du alltid rätt att reklamera varan.

Källa: Hallå konsument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!