Rädslor hindrar oss från livsstilsförändring

Det är inte lätt att göra livsstilsförändringar. Psykologen Maj- Britt Lindahl menar att beteenden vi behöver upphöra med i grunden handlar om att fly rädslor.

Maj- Britt Lindahl, psykolog.

Maj- Britt Lindahl, psykolog.

Foto: Sigrid Asker

Ekonomi2018-01-01 10:10

Hälsan och ekonomin brukar ligga bakom beslut om livsstilsförändringar som att sluta röka. Betydligt mer komplicerat att förstå är varför man en gång började.

– Vi slutar gärna våra analyser där, när det börjar bli obehagligt, säger Maj- Britt Lindahl, psykolog och dynamiskt orienterad psykoterapeut.

Det tror hon är en anledning till att många har svårt att förändra sin livsstil. Att röka, dricka för mycket alkohol eller sitta stilla hela dagarna är ofta försvarshållningar, som är svåra att komma till insikt om. Rökning och alkohol har lugnande effekt, och motstånd till att röra på sig bottnar ofta i att känslor av att kroppen inte duger. Om man gång på gång misslyckas med en livsstilsförändring menar Maj- Britt Lindahl att man måste komma till rätta med varför man började göra något som är dåligt för hälsan.

– ”Jag var ung och osäker och alla andra rökte”, är ett vanligt svar. Vissa slutar röka från en dag till en annan, men de som misslyckas med upprepade försök behöver fråga sig vad de flyr ifrån, säger Maj- Britt Lindahl.

Att tänka på den osäkra 17- åringen som inte tyckte att hon dög kan vara plågsamt, men också ett sätt att börja acceptera sig själv. Genom att aktualisera minnen går det att förstå sina egna val långt tillbaka i tiden.

– Försök få ögonkontakt med en inre bilden av dig själv som ung och rädd, i bästa fall får du gensvar. Och det blir sannolikt positivt – ni kan känna för och med varandra. Då kan du finna ett lugn som du sedan kan återkalla för att få kraft att sluta röka, säger Maj- Britt Lindahl.

Man måste helt enkelt tycka om sig själv för att ta hand om sig. När man gör någonting självdestruktivt finns det alltid andra problem bakom, enligt Maj- Britt Lindahl. Det kan handla om ångest, nedstämdhet eller tvångsbeteende. Men sådana symptom kan ses som ingångar.

– Genom att förstå vad som får oss att känna vanmakt kan vi återupprätta oss själva, menar hon.

Ibland är tillfället faktiskt inte det rätta för att göra en omfattande förändring. Är man mitt inne i någonting som upptar all ens tid finns det inget utrymme.

– Men man måste skilja på det och att komma på ursäkter för att inte sluta röka eller börja träna. Man kanske tycker sig ha råd att röka, eller sakna tid att träna. Sådana tankar måste man ifrågasätta för att kunna göra en livsstilsförändring, säger Maj- Britt Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!