Fyra av fem barn får veckopeng eller månadspeng, och de är i större utsträckning nöjda med sin ekonomiska situation än de barn som inte får det, visar en undersökning som Swedbank och Sparbankerna gjort tillsammans med Sifo.
Inne på leksaksbutiken är det många barn som tömmer spargrisarna. Fyraåriga Luna Ståhl vill köpa slajm för pengarna hon fått i julklapp. Men inne i butiken hittar hon fler leksaker som lockar.
– Ska vi köpa en sak i dag och en nästa gång? frågar storasyster Livia, och försöker hjälpa sin lillasyster att se vad hon har råd att köpa.
– Jag får hjälp, men mest fick jag hjälp av farmor, för hon gav mig två pengar, säger Luna Ståhl.
Hur nöjda barnen är beror enligt Swedbanks och Sifos rapport 'Barn och ungas ekonomi' inte på hur mycket pengar de får, utan på att de får det regelbundet och själva får ta ansvar. Barn som får en regelbunden peng är mer nöjda med sin ekonomiska situation och känner mindre stress och oro över pengar än barn som inte får en regelbunden peng.
Lunas 12-åriga storasyster Livia får 600 kronor per månad.
– Det är ganska mycket. Men då hjälper jag till med tvätten och går ut med våra hundar.
Ett av tre barn får extra pengar om de utför någon typ av motprestation, enligt undersökningen.
– Jag tycker att en viss del av summan ska vara villkorslös, sen kan man kanske få en bonus om man hjälper till, säger pappa Fredrik Ståhl.
– Barnen får lite extra om dom hjälper till hemma, det blir en liten extra morot, säger mamma Gabriella Ståhl.
Enligt rapporten är den vanligaste utgiftsposten godis och fika. Det lägger 40 procent av de yngsta, och 80 procent av de äldsta barnen majoriteten av sina pengar på. Näst största utgiftspost är nöjen.
– Jag fikar gärna med mina kompisar, men jag sparar det mesta, säger Livia Ståhl.
Nioåriga Linn Davidsson får 130 kronor varannan vecka. På frågan om vad hon gör med pengarna kommer svaret snabbt.
– Köper godis!
Barnen har enligt rapporten blivit mer sparsamma med sina pengar senaste året. 2016 svarade 40 procent att de gör av med mindre än hälften av summan de får, jämfört med 24 procent året innan.
– Förut fick jag veckopeng, och då tog pengarna lättare slut. Men nu har jag alltid pengar. Jag lägger undan mycket, och så kollar jag innan om jag ska köpa något, så får jag spara till det, säger Livia Ståhl.
Hur mycket man kan ge till sina barn skiljer sig.
– Det beror såklart också på vilken ekonomisk situation man har i hemmet. Det finns föräldrar som inte har möjlighet att ge pengar, då får barnen tyvärr ta konsekvenserna, säger Fredrik Ståhl.
Men enligt rapporten är det viktigaste inte hur mycket pengar man får, utan att man får.
Micke Spång står med nioåriga sonen Wilmer vid LEGO-hyllan.
– Vi har inte riktigt börjat med veckopeng än, barnen skulle få det om de bäddade sina sängar, men det har inte riktigt blivit så. Jag tror att det är bra med veckopeng eller månadspeng, det lär barnen värdet av pengar, att det inte bara är något som kommer ut från bankomaten.
Fredrik Ståhl håller med.
– Det är viktigt att tidigt få lära sig att ta ansvar. Sen är det också en frihet, säger Fredrik Ståhl.