Padelns framväxt i Uppsala: "Risk för överetablering"

Padeln har tagit Sverige med storm och likaså Uppsala. 2013 kom Uppsalas första padelbanor och nu finns över 40 stycken.
"Snart har vi uppåt 80 banor och inom ett år kommer många padelanläggningar att stå tomma", säger padelpionjären Andreas Ehrnvall.

Andreas Ehrnvall var först med padelbanor i Uppsala och tror att det snart kommer bli en överetablering.

Andreas Ehrnvall var först med padelbanor i Uppsala och tror att det snart kommer bli en överetablering.

Foto: Adam Wrafter

Ekonomi2021-05-09 12:00

Intresset för att spela padel har ökat kraftigt de senaste åren och särskilt under pandemin. Likaså intresset för företagarna att tjäna pengar på trenden. Det fortsätter att byggas padelbanor runtom i Uppsala. 

– Många får för sig att de blir mångmiljonärer på att bygga padelanläggningar. Jag ser en stor risk att det kommer bli en överetablering, säger Andreas Ehrnvall, vd på Every padel som tidigare hette Uppsala padelcenter.

undefined
Under de fyra första åren efter att Andreas Ehrnvall öppnat Uppsala padelcenter jobbade han och hans fru 15-16 timmar om dagen. Han tror inte på att man kan lyckas genom att bara möta nuvarande efterfrågan på padelbanor.

Under pandemin har beläggningen på padelbanorna varit ett utopi enligt Andreas Ehrnvall. 

– Jag ser redan nu varningstecken på att nya anläggningar räknat på 60-80 procent beläggning på sina banor, det är för högt räknat. Det kommer bli tufft för de nya etableringarna, säger han.

En padelbana kostar mellan 250 000 och 300 000 tusen. Något som Every Padel kunnat tjäna in på två år när det knappt funnits någon konkurrens. Vanligtvis är padelbanorna svårbokade mellan 17-22, men övrig tid står de ofta tomma när det inte är pandemi.

– På de timmarna får man bara ihop det som räcker till hyran och inte till mycket annat.

undefined
2013 fanns två padelbanor i Uppsala. "Snart har vi uppåt 80-90 stycken", säger Andreas Ehrnvall.

I dagsläget kostar en timmes spel på en padelbana från 300 kronor till 600 kronor i timmen beroende på tid och anläggning. Andreas Erhnvall erfar att den kraftiga ökningen av padelbanor kommer påverka timpriset man kan hyra ut för och skapa en konkurrens som inte funnits tidigare.

– Bokningarna kommer smetas ut. När anläggningarna inte får in bokningar som de räknat med får man sänka priset för att locka folk säger han och fortsätter:

– Måste man sänka priserna blir det ännu svårare att betala hyran och dessutom svårare att få tillbaka det man investerat i anläggningen, det blir en snöbollseffekt.

UTK-hallen var inte sena på att haka på padeltrenden, men de har satsat försiktigt och har fortfarande fokus på annan raketsport.

– Vi skaffade en bana på test 2018 och såg utifrån beläggningen på den att det kommer finnas intresse för fler banor. Det gjorde att vi ett år senare byggde de fyra banor vi har nu, säger UTK-hallens vd Markus Allard.

Ångrar ni att ni inte skaffade fler banor?

– Ja absolut, till viss del. Nu kommer det jättemycket nya padelhallar så det är svårt att se var den långsiktiga efterfrågan kommer att landa. Men kortsiktigt hade det varit kul att erbjuda ännu fler banor, svarar han.

undefined
Antalet nya padelspelare har minskat menar Anders Ehrnvall. Detta märks genom att färre hyr ett raket. "Man köper eget först efter man testat", berättar han.

Efter sommaren har Every Padel redan planerat att sänka priserna eftersom de tror att efterfrågan kommer minska.

– Skillnaden för oss är att vi redan har tjänat tillbaka det vi investerat. Vi har också byggt upp en verksamhet utöver endast uthyrning av banor. Vi har ungdomsträning och turneringar till exempel, säger Andreas Ehrnvall.

Men kommer inte fler och fler börja spela padel, som kan fylla upp de nya banorna?

– Vi har sett en mättnad i nuvarande målgrupp, medelålders. För att få sporten att växa måste man rikta in sig på ungdomar och barn vilket övriga padelföretag inte gör nu.

Eftersom padeln har växt sig så stor ska Riksidrottsförbundet denna månad bestämma om padel ska bli en officiell sport inom förbundet. Det kan bli en del av lösningen för den överetablering som Andreas Ehrnvall befarar.

– Då kan man få bidrag för att ha träning för barn. Då kommer vi kunna sänka priset för barnen så att alla har råd att spela, och på så sätt också få in fler i sporten.

undefined
Andreas Ehrnvall kallas "Mr. Padel" på grund av sitt stora engagemang i sporten.
Mix av tennis och squash

Padel är som en blandning av tennis och squash. Poängsystemet är som i tennis och man använder tennisbollar. Men som i squash är en boll fortfarande i spel om den träffar väggarna runt banan efter studs i marken.

Man spelar på en bana som är 10 gånger 20 meter och omringad av glasväggar som är tre meter höga.

Källa: Svenska padelförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!