Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar cirka 2 300 fastigheter med omkring 4 000 byggnader runt om i landet. Av dessa är runt 150 bidragsfastigheter, där kostnader för drift och underhåll är högre än intäkterna och finansieras genom anslag.
Enligt Jan Olov Westerberg, förvaltningsdirektör på SFV, är det anslaget i år 330 miljoner kronor. Utav det går cirka hälften till de kungliga slott som hovet disponerar över och resterande till övriga objekt.
– Det gör att vi inte har tillräckligt mycket pengar för att sköta de andra objekten. Det har SFV lyft under många år mot regeringar i underlag, skrivelser och utredningar, berättar han.
Sen 2019 har SFV därför arbetat med att vidta åtgärder för att uppnå en bättre balans mellan tillgängliga resurser och antal fastigheter och i somras togs beslut om en anpassningsplan för bidragsfastigheter. Enligt Jan Olov Westerberg har man under utredandet tittat på vad som är SFV:s huvuduppdrag.
– Och det är att vi förvaltar byggnader som på olika sätt berättar om statens historia – alltså inte i första hand om Sveriges historia.
SFV har därför gjort en bedömning av vilka fastigheter som inte har en tydlig koppling till statens historia och om det är nödvändigt för staten att äga dem. Om inte så tas ett beslut om en avyttringsplan.
– För objekt som har ett bedömt värde över 20 miljoner så måste myndigheten gå till regeringen och begära att få sälja. Om vi får regeringsmedgivande kan vi börja en process för att sälja, förklarar Jan Olov Westerberg.
Enligt anpassningsplanen så anses varken Salsta slott eller Odinsborg relevanta för statens historia. Det går att läsa att Salsta slott är "känt sen 1200-talets slut och har varit i olika adliga familjers ägo. Förvärvades av staten 1976. Representerar inte den statliga historien". Odinsborg beskrivs som ett riksintresse som uppfördes 1899.
Odinsborg finns med i den nuvarande avyttringsplanen men en eventuell försäljning ligger långt fram i tiden för båda.
– Det kan vara flera år bort. Arbetet med avyttringsplanen är krävande och det kan ta tid innan vi kan gå till regeringen. Så det är ingenting som är aktuellt just nu, säger Jan Olov Westerberg.
Han beräknar att de kommer arbeta med anpassningsplanen i 5–10 år framöver. De tittar även på andra åtgärder som uthyrning av fastigheter till tv- och filmproduktioner.