Flera restauranger i Uppsala har börjat ta ut avgifter för personer som inte dyker upp på sina bokade middagar, så kallade "no-shows". En av dem är Klostergatan fem, som införde den nya policyn i början på året.
– Innan så var det ett jätteproblem att personer inte dök upp. På helger kunde det vara flera sällskap per kväll. Det var jättejobbigt, säger Julia Gracia som är en av cheferna på restaurangen.
Hon menar att detta slog extra hårt mot dem då lokalen är liten och de max kan ta emot 32 gäster samtidigt.
Nu måste man skriva in sina kortuppgifter när man bokar bord hos dem. Hon menar att det är något som gjort stor skillnad för verksamheten och det nu är fler som avbokar i tid.
Hur har kunderna reagerat?
– Det kan vara skrämmande för vissa att skriva in sina kortuppgifter, men de flesta har varit fullt förstående, säger hon.
Julia Gracia menar att det är vanligt att man tar ut "no-show"-avgifter i Stockholm, och hon tror att det kommer bli vanligare även i Uppsala framöver.
På Dryck och Mat infördes en avgift för sällskap över åtta personer redan under pandemin. Då var de som värst drabbade av att borden stod tomma trots bokningar.
– I mitten på 2020 var det ett sällskap på 23 personer som inte dök upp, det var förödande för oss, säger restaurangägaren Cemil Alparslan.
Han menar att det finns flera problem med att gäster inte avbokar. Dels att det blir matsvinn då de planerar sina inköp efter antalet bokningar, och dels innebär en extra kostnad för restaurangen då de måste betala för råvarorna som inte används och tar in mer personal än vad som behövs för kvällen.
Hos Villa Romana finns ingen liknande avgift, berättar servitören Panagiotis Patronos. Anledningen är att de sällan sker att personer glömmer att avboka när de får förhinder.
– Jag har arbetat här i ett år och det har hänt tre gånger under mina skift, uppskattar han.
Han berättar att hans chef även driver en restaurang i Stockholm och där har problemet varit större.
– Det har därför varit tal om att införa en avgift där. Jag vet dock inte om det blev så.
Magnussons tar ut avgifter för större sällskap, dock är restaurangägaren George Karademir kritisk till att göra det vid mindre bokningar.
– Det är många som tar ut en avgift. På ett sätt är det bra för då slipper man falska bokningar. Men jag kan också tycka att det är lite taskigt mot gästen, säger han.
Lista
Här är några Uppsalarestauranger som har en "no-show"-avgift:
Miss Voon: Avbokning måste ske 6 timmar innan, annars tillkommer en avgift på 300 kronor per person. Kortuppgifter uppges i samband med bokning.
Klostergatan fem: Avbokning måste ske 1 timme innan, annars tillkommer en avgift på 250 kronor per person. Kortuppgifter uppges i samband med bokning.
Tjuren: Avbokning måste ske 4 timmar innan, annars tillkommer en avgift på 200 kronor per person.
Interpool: Avbokning måste ske 24 timmar innan, annars tillkommer en avgift på 100 kronor per person. Vid storhelger, matcher och evenemang måste avbokning ske 48 timmar innan, annars tillkommer en avgift på 200 kronor per person.
Dryck & Mat: Avbokning måste ske 48 timmar innan, annars tillkommer en avgift på 250 kronor per person. Gäller endast sällskap över åtta personer.
Magnussons: För sällskap över åtta personer betalar man för den mat som uteblivna personer förbeställt.