Nya butiken – här säljs överblivet nytt byggmaterial

Uppsalas första återvinningsbutik för byggnadsmaterial har öppnat i Fyrislund. Efter bara ett par veckors öppethållande har man tagit emot 4,9 ton med överblivet material.

I logistikföretaget Wiklunds återvinningsbutik i Fyrislund ska material som inte använts vid byggen säljas berättar Magnus Rödin, återbruksansvarig på bolaget.

I logistikföretaget Wiklunds återvinningsbutik i Fyrislund ska material som inte använts vid byggen säljas berättar Magnus Rödin, återbruksansvarig på bolaget.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2023-04-02 16:30

I en stor förrådshangar håller butiken till. Här finns nytt oanvänt byggmaterial som tagits om hand vid byggen och nu ska säljas vidare.

– Med den här verksamheten vill vi bidra till en minskning av koldioxidutsläppen samt minska svinnet av byggmaterial. Vi vet att så mycket som 35 procent av allt material vid byggen aldrig används och bara slängs och bränns, säger Niklas Blomberg, marknads- och försäljningschef på logistikföretaget Wiklunds.

undefined
"När det gäller nytt överblivet byggmaterial är det här den första butiken i Uppsala". Det säger Niklas Blomberg, marknads- och försäljningschef på Wiklunds. Till höger Magnus Rödin, återbruksansvarig på Wiklunds.

Wiklunds och Uppsala kommun står bakom butiken. Företaget står för personal och logistik medan kommunen svarar för lokalen i Fyrislund.

– När det gäller nytt överblivet byggmaterial är det här den första butiken i Uppsala, menar Niklas Blomberg.

Wiklunds har i dag uppdraget att samordna många av de transporter som ska till de stora byggena i Fyrislund, Ulleråker och östra Salabacke. 

Mycket av det material som ska till byggena kommer först till Wiklunds terminal i Fyrislund. Där lastas det om innan transport till byggena.

undefined
Magnus Rödin berättar att man sålt en hel byggmaterial, bland annat fönster.

– Det är kommunen som styrt upp samordningen av transporterna till byggena av bland annat miljöskäl, förklarar Magnus Rödin, återbruksansvarig på Wiklund.

Han berättar att de lastbilar som används för transporterna till byggena på sin återväg tar med sig oanvänt byggmaterial till Fyrislund.

Alla byggföretag som är verksamma vid byggena kan delta. Vid varje bygge finns containers där de kan lägga överblivet material. I dag deltar runt 25 företag i återvinningen.

Niklas Blomberg berättar att arbetet ingår i en satsning på cirkulärt ekonomiskt tänkande och återanvändning av byggmaterial. 

– Istället för att destruera och bränna byggmaterial, vilket påverkar och ökar koldioxidutsläppen, tar vi tillvara och återanvänder det. Materialet säljs här i butiken till priser som är lägre än om du köper nytt.

Under fredagen var det invigning av butiken där både privatpersoner och företag kan handla. 

Fredrik Jennlinger och Susanne Fagerberg från Länsförsäkringar fanns på plats.

Företaget deltar i arbetet med Uppsala klimatprotokoll där kommunen och ett fyrtiotal andra lokala aktörer deltar och arbetar för ett mera hållbart affärs- och verksamhetsklimat. 

– För oss som hanterar 2 000 skaderegleringsärenden per år är cirkulärt ekonomiskt tänkande viktigt. Det här är ett ställe dit vi hänvisar våra kunder som har behov av olika byggmaterial, säger Susanne Fagerberg.

undefined
Fredrik Jennlinger och Susanne Fagerberg från Länsförsäkringar, gillar tanken på en återvinningsbutik för oanvänt byggnadsmaterial.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!