Klockan börjar närma sig öppning och utanför Storvreta Sushi Bar står redan en kund och väntar. Det är Storvretabon Elisabeth Palmlöf som har kommit för att handla lunch till sin dotter.
– Åh, vi känner oss ju nästan lite bortskämda här nu. Det är verkligen toppen att de har öppnat, säger hon.
Invånaren My Sandberg har också kommit till restaurangen för att köpa lunch. Hon är också positiv.
– Det är verkligen bra att det finns fler valmöjligheter för oss som bor här så att man inte alltid behöver åka in till stan, säger hon.
Men vägen mot öppningen har inte varit spikrak för Anabade. Han gjorde anspråk på att hyra den tomma lokalen i Storvreta redan 2019, men Uppsala kommun som då var fastighetsägare sa nej. Året efter bytte lokalen fastighetsägare och Anabade bestämde sig för att ansöka på nytt.
– Då fick jag grönt ljus för att kunna bedriva en sushirestaurang så jag ansökte om bygglov, berättar han.
Han fick godkänt men däremot fick han inget startbesked, och efter många turer fram och tillbaka så bestämde han sig för att fokusera på något annat en stund. Så i april 2021 öppnade han foodtrucken i Alsike som bland annat serverar sushi och poké bowls.
– Som tur var så gick den väldigt bra så jag bestämde mig för att göra ett nytt försök i Storvreta, säger han.
Denna gång tog Anabade in en konsult som hjälpte honom med bygglovsprocessen och då gick det vägen. Han fick startbesked i oktober och påbörjade renoveringarna. Den 11 januari kunde de slå upp portarna för Storvretaborna.
– Det tog lite mer än två år innan vi kunde öppna, men jag är så glad att vi äntligen har kommit igång, säger han.
Han driver nu verksamheten tillsammans med Khishignyam Baasandulam som är vd och verksamhetschef. Hon jobbar även i köket tillsammans med Mogii Altankhuyng, som Anabade handplockat till restaurangen.
En till av de motgångar som Anabade har stött på under processen är den stora kockbristen som råder i landet.
– Mogii har mer än tio års erfarenhet som sushikock och reser hit varje dag från Stockholm. Jag ville verkligen kunna erbjuda kunderna kvalitet och då investerade jag i en bra kock, säger han.
Är inte det en risk att börja med höga utgifter?
– Jo, men jag vill bedriva en kvalitativ verksamhet och då måste det kosta lite helt enkelt, säger han.
På menyn finns sushi, poké bowls och varmrätter som yakiniku och kycklingspett. De håller öppet både för lunch och middag varje dag i veckan. Man satsar stort på färska råvaror och tar emot leveranser dagligen.
Är det så högt tryck under veckans alla dagar?
– Nej, det är ju såklart lugnare på vardagarna och väldigt hektiskt på helgerna, säger Emma Green som extrajobbar i kassan.
Finns det några baksidor med det?
– Det kan ju tyvärr leda till väldigt långa väntetider på helgerna vilket vi har fått uppleva. Men vi jobbar fortarande på lösningar och kommunicerar med kunderna som hittills har varit väldigt förstående, säger hon.
Anabade hoppas på att satsningen i Storvreta ska gå vägen. Förhoppningarna är att fortsätta expandera.
– Mitt mål är att kunna öppna och bedriva en kedja så småningom, så just nu handlar det mycket om att bygga upp varumärket, säger han.
Han känner sig också väldigt ödmjuk till att Storvretaborna varit så välkomnande.
– Jag så tacksam för den fina responsen, säger han.