Lokalt i kranarna i Uppsalas nya ölhall

Över 40 olika öl på fat och klassisk svensk husmanskost på menyn. Snart öppnar Uppsala ölhall i centrum.

Uppsala Ölhall kommer att öppna i Vaksala där Phil's Burger tidigare låg.

Uppsala Ölhall kommer att öppna i Vaksala där Phil's Burger tidigare låg.

Foto: Lycke Holmén

Ekonomi2023-06-24 20:00

– Vi kommer att ha ett grundutbud med tio till tolv stående ölsorter, och totalt 40 olika sorters fatöl. Vi kommer att samarbeta med intressanta mikrobryggerier så de ölintresserade kommer ha nya grejer att testa hela tiden, säger Michael Gunes, restaurangchef.

Alldeles inom kort, i slutet på juni, är det tänkt att nya Uppsala ölhall ska öppna i Kvarnenkvarteret. Lokalen på 316 kvadratmeter har tidigare huserat franchisekedjan Phil's Burger, som nu lämnar Uppsala. Den nya krogen blir en gammaldags ölhall i modern tappning.

– I köket kommer vi att tillaga den klassiska svenska husmanskosten, ibland med en liten twist. Till exempel kan vi lägga till vissa rätter på menyn som kanske går utanför husmanskonceptet, men som vi tycker passar in ändå.

Utöver kroppkakor, köttbullar och fläskschnitzel kommer till exempel den brittiska klassikern fish and chips att serveras – gjord på en ölbaserad frityrsmet.

undefined
Michael Gunes är restaurangchef för nya Uppsala Ölhall.

Uppsala ölhall blir kedjans fjärde krog. Framgångarna i Karlstad, Örebro och Stockholm blev beviset på att konceptet fungerade. Nu hoppas restaurangen locka en bred publik även Uppsala med lokalt i kranarna och råvaror i säsong. 

Totalt kommer 144 sittplatser att finnas inne i lokalen, och runt 50 på uteserveringen. 

– Det kommer bli som ett extra vardagsrum med en spelhörna med dart och andra retrospel från 1980- och 1990-talet. Våra gäster kan vara allt från personer som går på after work, till personer med ett genuint ölintresse, till den som vill komma en onsdagskväll för en god pyttipanna och en öl, säger Michael Gunes.

undefined
Kvarnengallerian.

Vilken känsla vill ni förmedla när man besöker er ölhall?

– Vi eftersträvar att det ska vara en lugn och trevlig stund, man ska ha trevligt med kompisar. Vi har ju inte musik i våra lokaler heller för att man ska kunna sitta och snacka. Det är umgänget vi är ute efter, säger Clara Alexis, driftchef för Ölhall Sverige.

Varför valde ni att satsa just här i Uppsala?

– Vi som driver franchiseetableringarna har gjort marknadsundersökningar och ser Uppsala som en attraktiv stad där det finns intresse. 

Vad kommer Uppsala ölhall att erbjuda som inte redan finns i stan idag?

– Vi valde att fokusera på det närproducerade i och med att vi tyckte att det saknades. Det är roligt att kunna lyfta det lokala, till exempel genom att låta bryggerier komma till restaurangen och ha ölprovningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!