Ny fabrik för smarta glas klar i Uppsala

Uppsalaföretaget ChromoGenics satsar hårt för att växa ytterligare. Nu står en ny fabrik klar vid anläggningen i Librobäck, för tillverkning av den unika plastfilmen till deras smarta glas.

Edward Burns är processtekniker vid ChromoGenics nya anläggning i Uppsala.

Edward Burns är processtekniker vid ChromoGenics nya anläggning i Uppsala.

Foto: Lars Johansson

Ekonomi2021-02-01 08:00

I den nya anläggningen i Librobäck, några hundra meter ifrån huvudkontoret, finns nu två nya maskiner på plats för att tillverka den plastfolie som gör Uppsalaföretagets smarta fönster världsunika. Maskinerna – sputtrar på fackspråk – har installerats under det gångna året och nu sluttrimmas den ena av dem för att snart vara i produktion.

– Vi köpte tidigare in plastfolien från USA, men den höll för dålig kvalitet. Därför beslutade vi för cirka ett och ett halv år sedan att starta egen produktion, en investering på nästan 100 miljoner kronor, säger ChromoGenics vd Leif Ljungqvist.

Företagets smarta glas reglerar byggnadens ljus och värmeinsläpp och ger ett jämnare inomhusklimat. Tekniken med elektrokroma material på en plastfolie som kan integreras i glas utvecklades vid Ångströmlaboratoriet i början av 2000-talet.

– Marknadspotentalen är gigantisk för vår produkt. Med den här typen av lösningen kommer vi bli alltmer aktuella, säger ChormoGenics utvecklingschef Greger Gregard, som varit med i utvecklingen av produkten hela tiden.

Fastighetsägare med kommersiella lokaler ser man som de största potentiella kunderna i dagsläget, det är ju fastighetsägaren som kan göra den största ekonomiska vinsten med mindre energiåtgång. Biografen Royal på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala, är ett exempel där man valt fönster från ChromoGenics som bland annat har Vasakronan och Akademiska Hus bland sina kunder. Men även i bostadshus har tekniken annamats. Nybyggda Knäckepilen på Fyrisvallsgatan i Östra Sala backe har smarta glas i sina fönster.

De nordiska länderna är huvudmarknaden för ChromoGenics. Men med egen tillverkning av den elektrokroma plastfolien kan man nu växa och räknar med att öka omsättningen de närmaste åren.

– Tanken är att vi i framtiden kan leverera rullar med vår egentillverkade plastfolie till glas- och fönstertillverkare. Det är affärsidéns hävstång med att ha vår nya anläggning på plats. Den unika folien vi tillverkar här i Uppsala kommer vi kunna leverera till olika aktörer i glasbranschen över hela världen till låga transportkostnader.

Därmed kan ChromoGenics för första gången gå med vinst. 

När räknar ni med att gå med vinst?

– Inte i år, men vi hoppas kunna vända kassaflödet under de kommande åren, säger Leif Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!