Sedan virusutbrottet i mars har besöken i Uppsala city, med gallerior som S:t Per, Svava och Forumkvarteret, i snitt varit omkring 50 procent färre jämfört med samma period förra året. Det här visar mätningar från Uppsala citysamverkans mätstationer på gatorna i centrala Uppsala.
Men nu kan ett litet trendbrott ha skett. Under vecka 19, 4–10 maj, var tappet i snitt 36 procent jämfört med motsvarande vecka förra året. Totalt handlade det om 937 000 personer jämfört med 1,47 miljoner personer motsvarande vecka förra året.
– Det var det lägsta tappet sedan utbrottet sett till flödet. En stor anledning till det var att det var soligt väder, och det påverkar enormt mycket. Jag tror också att man har lärt sig att förhålla sig mer till vad som gäller med avstånd och övriga rekommendationer, och det verkar göra att fler vågar sig ut lite mer, säger Lisa Thörn, vd på Uppsala citysamverkan.
Trendbrottet har gjort att ett par butiker med viss försiktighet funderar på att utöka öppettiderna något efter att ha haft kortare öppettider än normalt en tid.
– Det har varit önskemål om det från flera kunder, så det kan vara på gång. Det gör att flödet i så fall skulle bli mer utspritt under dagen, fortsätter Lisa Thörn.
Bättre – eller mindre dåligt – har det gått för Gränbystaden som drivs av fastighetsägaren Atrium Ljungberg. Där har besöken inte haft ett lika stort tapp som i city. Före coronakrisen brukade nära en miljon besök registreras vid köpcentrumet en genomsnittlig månad, inklusive den norra handelsplatsen.
– När det var som värst i slutet av mars hade vi ett tapp på 30 procent besökare och nu ligger vi snitt på 25 procent, så det har blivit något bättre och vi ser en liten ljusning, säger Gränbystadens fastighetschef Thomas Levander.
Hur kommer det sig att ni har klarat er bättre än cityhandeln?
– Om jag jämför med Forumkvarteret, som vi också driver, så finns det i Gränbystaden några enheter som man behöver besöka i princip oavsett, som dagligvaror och liknande. I Gränbystaden finns det ett annat och bredare utbud i det segmentet.
När det gäller Bolandcity, som ägs och förvaltas av Svenska Handelsfastigheter, bedömer de att de också har tappat besökare.
– Det har gått ned, men inte lika mycket som cityhandeln. Fast jag kan inte lämna ut några exakta siffror, säger fastighetsförvaltaren Malin Norén.