Med start 1 december krävs vaccinbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer. De verksamheter som inte vill använda sig av bevisen får istället rätta sig efter andra kriterier – bland annat behöver besökare då erbjudas anvisade sittplatser och ha max åtta personer i varje sällskap. Genomförbart på restauranger och liknande verksamheter kanske, men desto knepigare för nattklubbar med dansgolv.
– För oss blir det rätt tydligt – ska vi fortsätta så behöver vi använda beviset. Alternativet är att gå ner under 100 personer, och det är inte aktuellt, säger Johan Lindh, delägare av Birger jarl.
– Vi är glada att de hittat en lösning som betyder att vi kan fortgå och hålla verksamheten i gång, istället för att de stänger igen, säger Rickard Andersson, som är en av aktörerna bakom den nyöppnade klubben Golden nights.
Även Magnus Björkegren, en av ägarna till Flustret, ser ljust på krav på vaccinbevis:
– Någonstans får det väl de sista procenten att gå och vaccinera sig. Alternativet är att gå tillbaka till fulla restriktioner, och det är tusenfalt mycket värre.
Birger jarl, Golden nights och Flustret kommer alla att kontrollera vaccinbevisen i dörren med hjälp av en app. Sen är det fritt fram för fullvaccinerade att skaka sina lurviga. Men kommer inte ett extra moment ta längre tid, och därmed påverka köerna? Nja, varken Rickard Andersson eller Magnus Björkegren tror att beviskollen kommer påverka särskilt mycket, eftersom legitimationen ändå alltid kontrolleras innan insläpp.
Men att kravet på vaccinbevis gör skillnad på uteställen och uteställen är Johan Lindh skeptisk till.
– Det är lite snedvriden konkurrens på det hela. Vaccinbeviset gäller bara offentliga tillställningar med fler än 100 personer, som nattklubbar och konserter. Men restauranger och tajta små barer kan ha hur mycket folk som helst som trängs, bara de inte har ett dansgolv. Där behöver man inte bevis. Det tycker jag är lite fel.
– Vår bransch har fått stå i skottgluggen många gånger under denna pandemi. Det finns inget lagrätt sätt att tvinga folk att vaccinera sig, och nu lägger man ansvaret lite på oss, säger Johan Lindh och tillägger:
– Ska man utnyttja nöjeslivet till 100 procent måste man vaccinera sig.