Ekonomi hindrar kvinnor från att separera

Privatekonomi kan bli en farlig relationsfälla för kvinnor, visar en ny undersökning. De två entreprenörerna Somit Fessehazion och Carmen Beltran vill få kvinnor att snacka mer ekonomi genom sin digitala plattform Rely, som skapades i Uppsala.

Somit Fessehazion och Carmen Beltran vill bidra till ekonomiskt välmående för kvinnor genom utbildning och rådgivning.

Somit Fessehazion och Carmen Beltran vill bidra till ekonomiskt välmående för kvinnor genom utbildning och rådgivning.

Foto: Viviana Bakshi

Ekonomi2021-07-25 07:00

Privatekonomin kan bli ett hinder när det kommer till separationer, särskilt för kvinnor. Enligt en ny undersökning från SBAB är ekonomin den främsta anledningen till att skjuta på en separation. Fler kvinnor än män har svårt att få ihop ekonomin. Det är den primära orsaken till att ett uppbrott skjuts upp, anger 61 procent av kvinnorna och 43 procent av männen.

undefined
Ekonomi är den främsta orsaken till att ett uppbrott skjuts upp, anger 61 procent av kvinnorna och 43 procent av männen i SBAB:s undersökning.

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, blir den ekonomiska aspekten extra tuff när det kommer till bostad. Stigande priser, kontantinsatser och amorteringskrav försvårar. Uträkningarna visar att en person som separerar och bor i någon av Sveriges tio största kommuner och vill köpa en medelstor trea till sig och sina barn har svårt att få ihop ekonomin.

undefined
Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB.

Kalkylen går inte ihop för en kvinna med medelinkomst i någon av kommunerna.

Att man måste skjuta på sin separation på grund av ekonomin kan få både psykologiska och ekonomiska konsekvenser, säger Wörmann:

– Det är inte bra för någon att leva i en relation som egentligen är över. Till slut kanske man känner att man inte står ut längre och tar då den dyra och osäkra andrahandslägenheten, som kanske påverkar möjligheten att bygga upp sin ekonomi senare efter separationen.

Verkligheten hon beskriver var bekant för både Somit Fessehazion och Carmen Beltran, som bor i Stockholm respektive Uppsala. De möttes i sin ilska över att det såg ut som det gjorde och kände att det inte fanns någon säker och relaterbar plattform för kvinnor, som kunde erbjuda ekonomisk rådgivning och utbildning. Då kom Rely till.

undefined
Digitala plattformen Rely skapades för att hjälpa kvinnor förstå sin privatekonomi.

Förra december vann de två UIC:s entreprenörstävling för sin företagsidé.

– Rely började som en plattform som ville tillgängliggöra information och demokratisera finansiell kunskap genom att hjälpa kvinnor att förstå sig på sin ekonomi. Vi vill öka den ekonomiska kunskapen och det personliga kapitalet men också stärka kvinnor och erbjuda opartisk information så att det blir lättare att fatta beslut och ta kontroll över sitt liv, säger Somit Fessehazion.

– Och hur gör vi det? Genom innehåll som är enkelt att förstå, tilltalande och matchar kvinnors livsstil. Vårt främsta fokus är att vara så transparenta och objektiva som vi kan och berätta sanningen om det ekonomiska systemet, fyller Carmen Beltran i. 

undefined
Somit Fessehazion och Carmen Beltran vill bidra till ekonomiskt välmående för kvinnor genom utbildning och rådgivning.

De menar att man inte ska skuldbelägga kvinnor, utan ojämlikheterna i samhället.

– Men vi kvinnor måste bli bättre på att lära oss om ekonomi, säger Carmen Beltran.

– Samtidigt lever vi också i ett samhälle där vi är menade att leva i par, och inte ensamma. Kvinnor tjänar mindre än män och då blir det svårt att klara sig. Sedan kanske man inte heller sätter sig in i privatekonomin och i stället lägger ansvaret på sin partner, fortsätter Somit Fessehazion.

Enligt Somit Fessehazion och Carmen Beltran kan brist på pengar trigga igång negativa känslor och bidra till ett dåligt självförtroende. Men när man har pengar kan det skapa frihet och säkerhet. Att ha en stabil ekonomisk grund bidrar till 'financial wellness', ekonomiskt välmående, något som är främsta fokus inom Rely.

–Tyvärr så är det många som inte har det bra i sina relationer och är fast på grund av sin ekonomi. Det är väldigt tydligt att det leder till psykisk ohälsa när kvinnor måste leva kvar i trasiga relationer, säger Somit Fessehazion.

Tre ekonomitips från Rely

Investera tidigt! Även om man känner att det är svårt inledningsvis och att man inte är påläst kan man ändå börja litet. Kör och lär dig längst vägen.

Börja prata pengar! Skaffa dig en grupp vänner där man kan prata pengar, sätta upp mål och stötta varandra.

Löneförhandla! Varje år. Vänta inte heller till själva tillfället utan sätt upp en strategi innan. Löneförhandlingen behöver inte bara handla om det monetära, utan också om förmåner som man kan få från företag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!