Namnbyte och vinkvällar – det hoppas krögarna på 2022

Ännu ett pandemiår har gått. Nu hoppas många krögare på ett mer stabilt 2022. "Först och främst hoppas jag att man får kontroll över smittspridningen", säger Cemil Alparslan som driver Dryck & mat i Uppsala.

Johanna Mellberg, som driver Johanna & Mat, hoppas att hennes nybyggda restaurangdel ska nyttjas flitigt under 2022.

Johanna Mellberg, som driver Johanna & Mat, hoppas att hennes nybyggda restaurangdel ska nyttjas flitigt under 2022.

Foto: Linnéa Kalnins

Ekonomi2022-01-01 12:00

Restriktioner har kommit, gått och kommit tillbaka under 2021. Nästa år har potential att bli bättre för krögarna i landet, och Cemil Alparslan som driver Dryck & mat i Uppsala hoppas framför allt på ett år utan smittspridning.

– Jag hoppas att död och smitta inte blir ett problem i samhället, det är a och o för att allt annat ska fungera. Om det inte blir så hoppas jag att man har lärt sig av perioden som har varit och är lyhörda för branschorganisationer och andras insiktsfulla analyser av vad olika branscher behöver.

undefined
Cemil Alparslan har varit delägare i Dryck och mat sedan 2016.

Alparslan menar att restaurangbranschen behöver bantade kostnader. Han ser gärna att anställda får kompensation för inkomstbortfall istället för att företag får stöd för att betala ut löner.

– Det borde gå rakt ner i de anställdas fickor, att ha med företagen skapar bara komplexa situationer.

För egen del hoppas Alparslan att Dryck & mat får hålla öppet under 2022.

– Jag önskar mig stabilitet och att man får fortsätta servera gäster och vänner i restaurangen.

undefined
Johanna Mellberg, som driver Johanna & Mat, hoppas att hennes nybyggda restaurangdel ska nyttjas flitigt under 2022.

Johanna Mellberg, som driver Johanna & Mat samt den nordiska vinbaren Solaris, är inne på samma spår. Inför 2022 hoppas hon på att restaurang- och cateringbranschen ska kunna komma igång ordentligt igen. För egen del hoppas hon att den nybyggda delen av restaurangen får komma till användning, och att de nya vinkvällarna blir populära.

– Vi kommer att starta vinbar med livemusik den sista fredagen i månaden. Tidigare hade vi vinbar varje torsdag, men det har varit så högt tryck på bokningar i restaurangen så det har inte gått att ha vinbaren så ofta, säger Mellberg.

För branschens räkning hoppas Anna-Karin Eriksson, som i oktober tog över Restaurang Skarholmen, att läget ska stabiliseras. För egen del är det ett nyss genomfört namnbyte och en stundande menyförändring som kittlar mest.

– Namnbytet är egentligen ingen jättestor förändring – "Palazzo" försvann och "Restaurang Skarholmen" kom upp på fasaden. Vi får en ny meny också, som är mer varierad jämfört med den nuvarande som är ganska enkel, säger hon.

Shamal Ghalandari vid restaurang Tjuren hoppas att han och alla hans kollegor i branschen får fortsätta göra det de älskar under 2022.

– Sedan hoppas jag att vi tar hand om varandra och tar oss igenom den här situationen för hälsan är viktigast, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!