Miljonprojektets nästa satsning

145 miljoner kronor kostade Testa center att bygga. Efter ett lyckat första år utökas nu den unika life science-satsningen i Boländerna.

Ekonomi 28 september 2019 16:02

Centret, som gör det möjligt för universitet, företag och start-ups att få tillgång till lokaler och laboratorieutrustning, är placerat mitt inne på GE Healthcares stora område i Boländerna.

Projektet har initialt bekostats av regeringen med 90 miljoner kronor, innovationsmyndigheten Vinnova med 10 miljoner kronor och med 45 miljoner kronor av GE Healthcare, sammanlagt 145 miljoner kronor.

Det här är den enda anläggningen av det här slaget i Sverige.

Totalt handlar det om fyra laboratorier med utrustning där sex personer jobbar heltidtillsammans med projekten.

– Syftet är att ge aktörer möjlighet att ta nästa steg i sin utveckling. Det har varit ett roligt år där vi har fyllt Testa center med verksamheter och projekt som har gått bra, säger Lotta Ljungqvist som är vd för GE Healthcare i Norden och vd för Testa center.

– Som start-up får man här tillgång till utrustning och expertis som man aldrig skulle kunna drömma om i sin vanliga värld. Man behöver bara betala när man är här, vilket har gjort att universitet har råd att bedriva utbildning i lokalerna, fortsätter hon.

Hittills har tio externa aktörer valt att hyra in sig i Testa center där tillgång till ett av de fyra labben kostar 80 000–100 000 kronor i veckan. Längden på projekten skiljer sig åt, från någon månad till ett halvår. Lägg därtill ungefär fem projekt som varit GE Healthcares egna. 

Ekonomiskt har Testa center inget vinstkrav. Trots det har det första året varit över förväntan.

– Vi har kapacitet för några fler, men för att vara ett första år med ett nytt koncept är vi jättenöjda. Jag tror att det här kommer att matcha behovet ganska bra sett till den efterfrågan som finns. Hittills har vi inte behövt säga nej till någon, säger Lotta Ljungqvist.

Under hösten kommer en ny satsning ta form – för att fler företag ska kunna lockas av lokalerna.

– Vi kommer att göra om ett av labben så att vi även kan erbjuda experiment inom vaccinproduktion och genterapi. Vi har även gjort klart med fyra nya projekt som kommer att starta här under hösten, ett från Uppsala universitet, två projekt från Lund samt ett bolag från Stockholm, säger Jesper Hedberg som är verksamhetschef för Testa center.

Hittills har följande aktörer valt att hyra in sig i Testa center: Ilya Pharma, Biolamina, Uppsala universitet, Biovica, KTH, Sciar, Corline Biomedical, Toleranzia, Farm Pharma och Affibody.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Läs mer!

Domstolarna flyttar ut från citylokalen – lämnar 8 100 kvadratmeter tomhet efter sig

Domstolarna flyttar ut från citylokalen – lämnar 8 100 kvadratmeter tomhet efter sig

Debatt: Gör Uppsala tryggare med vakter och kameror

Gör Uppsala tryggare med vakter och kameror
Visa fler
Ämnen du kan följa