Det är Svensk Mäklarstatistik som sammanställt prisutvecklingen på bostäder i de största städerna i varje län under januari–oktober i år och jämfört med samma period under förra året. För Uppsalas del bekräftas den exempellösa prisuppgången som varit det senaste året. Snittpriset under årets första tio månader ligger 21 procent högre än samma period under förra året och har stigit från 4 421 927 kronor till 5 343 359 kronor – över 920 000 kronor. Prisökningen i procent räknat är nästan störst i landet bland de 21 städer som jämförs. Samtidigt har antalet objekt på marknaden varit i princip oförändrat. 736 villor har sålts i Uppsala hittills i år, enligt Svensk Mäklarstatistiks sammanställning. Det är bara nio fler än under förra året.
På Uppsalas mäklarföretag känns bilden igen.
Ulrika Lööf, är fastighetsmäklare och vd för Riksmäklaren i Uppsala:
– Vi har sett en mycket kraftig prisuppgång på villor under 2021, både vad gäller centrala lägen i Uppsala och lantligt belägna villor med några mils radie kring Uppsala. Nu ser vi att prisuppgången har planat ut, säger hon i en skriftlig kommentar.
Andreas Lindqvist, vd, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala är inne på samma linje:
– Vi ser exempel på detta dagligdags när vi säljer villor, radhus och fritidshus. Många hus säljs betydligt mycket dyrare än för ett år sedan och prisuppgången kan vara betydligt högre än de 900 000 kr som är snittet, säger han.
Vad ser ni som de starkaste skälen till den extrema prisuppgången?
– Vi har ett gynnsamt ränteläge och en stark tilltro till en stabil villamarknad över tid i Uppsala vilket gör att spekulanter känner sig trygga med att investera i ett villaboende. Vi har även haft ett lågt utbud tillsammans med att många under pandemin har valt att förändra sitt boende för att bo större eller genom möjligheten att kunna arbeta hemifrån gör att det centrala läget inte är avgörande. Den extrema prisuppgången har också gjort att säljare till villor med attraktiva adresser har valt att gå ut på marknaden. Där har vi sett väldigt höga priser vilket i sin tur bidrar till uppgången, svarar Ulrika Lööf.
Andreas Lindqvist ser också flera förklaringar till prisuppgången.
– Det beror dock främst på att det finns för få hus att köpa och att det inte byggs tillräckligt många nya hus för att utbudet ska matcha efterfrågan. Det byggs dock en hel del lägenheter och där är prisuppgångarna lägre. Andra skäl till prisuppgångarna är givetvis de låga räntorna vi haft under en längre tid som gör det betydligt mer förmånligt att äga sitt boende än att hyra. Utöver det så har givetvis pandemin förändrat synen på vad man behöver i sitt boende då fler spenderar mer tid hemma och till och med jobbar hemma stora delar av veckorna, är några av orsakerna som Andreas Lindqvist tar upp.
När det gäller bostadsrätter har utbudet i Uppsala kommun ökat med 15 procent fram till sista oktober, jämfört med förra årets tio första månader. Under januari–oktober i år har det sålts 4 464 bostadsrätter i Uppsala. Under samma tidsintervall 2020 var det 3 873.
Priserna har stigit med i snitt 11 procent och priset per kvadratmeter har gått upp med 8 procent till 42 737 kronor.