Miljardsuccén Daniel Wellington som grundades i Uppsala av Filip Tysander 2011, samtidigt som han studerade företagsekonomi vid universitetet, har haft ett par hårda år bakom sig. 2020 halverades vinsten till 516 miljoner kronor och bolaget drog in 50 tjänster. Den nedåtgående trenden höll i sig 2021, i april utsattes bolagets lager i Uppsala för en så kallad rififikupp och under sommaren stod det klart att företaget stängde flera dotterbolag.
2020 rapporterade Dagens Industri att ägaren Filip Tysander, enligt bokslutet, valt att säga upp etablerade bankkrediter för att i stället själv börja låna ut egna pengar för att rädda Daniel Wellington.
Under onsdagen avslöjade Breakit att bolaget anlitat investmentbanken Carnegie som nu ska hitta potentiella investerare. Enligt en av Breakits källor är målet att ta in 400–500 miljoner kronor i en nyemission. Breakit uppger att Filip Tysander fortfarande skulle behålla aktiemajoriteten men att det är oklart hur stor den nya ägarandelen är.
“Jag skulle gissa på att det är 15 till 20 procent som ska säljas. En affär kan bli klar under våren”, säger en av källorna.
Breakit uppger att riskkapitalbolagen Nordic Capital och Altor är möjliga investerare.
“Jag har inga kommentarer”, säger Filip Tysander, kort och gott, i en kommentar till Breakit.
I dag återfinns klockföretagets huvudkontor i Stockholm medan man fortfarande har ett lager i Uppsala.