Max tävlar i SM för unga bagare

Max Collin, 19, har bakat sedan barnsben. Det började med att han fick baka med sin mamma i köket hemma, sedan har det bara fortsatt. Nu tävlar han i SM Unga Bagare. "Jag siktar på att vinna denna tävling", säger han. A13

Max Collin, 19, från Uppsala ska tävla i SM Unga Bagare den 15-16 mars. "Jag siktar på att vinna, annars hade jag ju inte ställt upp", säger han och ler.

Max Collin, 19, från Uppsala ska tävla i SM Unga Bagare den 15-16 mars. "Jag siktar på att vinna, annars hade jag ju inte ställt upp", säger han och ler.

Foto: Emma Ronneklew

Ekonomi2022-03-06 21:00

Intresset för bakning har funnits ända sedan Max var liten. Han tillbringade mycket tid i köket tillsammans med sin mamma, som också är utbildad på samma gymnasium – bageri och konditorilinjen på Ekebygymnasiet.

– Jag ville lära mig mer för jag har alltid tyckt att det är så otroligt roligt, så efter gymnasiet sökte jag in till en yrkesutbildning i Kristianstad, där jag går nu, säger han.

Max började jobba redan som 16-åring på Güntherska Schweizeri och hovkonditori i Uppsala, och har fortsatt jobba då och då trots att han bor i Kristianstad.

– Det blir mycket så klart, men det har inte känts som att det blivit för mycket än. Jag tror att det beror på att jag tycker att det är så kul, säger han.

undefined
Max Collin, 19, från Uppsala ska tävla i SM Unga Bagare den 15-16 mars. "Jag siktar på att vinna, annars hade jag ju inte ställt upp", säger han och ler.

Nu ska han alltså tävla i SM Unga Bagare som hålls 15–16 mars. Det är flera tävlingsmoment, men Max känner sig redo.

– Jag fick veta för ungefär en månad sedan att jag hade gått vidare och då började jag öva här på Güntherska. De har varit så snälla som låtit mig få träna så mycket jag vill, säger han.

Han har även fått stöd och hjälp av Lina Andersson, före detta vinnare av bland annat SM i bakning som nu jobbar som lärare på Ekebygymnasiet.

– Hon har kommit hit och coachat mig, det är också en stor lyx att få den hjälpen, säger han.

undefined
Max har fått öva på Güntherska Schweizeri och hovkonditori i Uppsala, där han också jobbar extra vid sidan av skolan.

Momenten består bland annat av att de ska baka kuvertbröd, wienerbröd, bullar och matbröd. Max tror att han har goda chanser.

– Min styrka är nog att jag är väldigt tidseffektiv och kan göra flera saker samtidigt. Dessutom har jag ju den fördelen att jag har många träningstimmar bakom mig, jag har gjort det många gånger, säger han.

Har du några svagheter?

– Ja, att jag kanske kan vara lite för snabb ibland, säger han med ett skratt.

undefined
"Det bästa att baka är en riktigt bra croissant. Det är så många moment som ska till så det är otroligt tillfredsställande när det blir bra", säger han.

I år är det sju stycken som ska tävla i SM Unga Bagare. Man ansöker genom att skicka in personligt brev, arbetsprover och referenser sedan handplockas man ut av en jury.

– Det är också tre andra från min skola som ska vara med, så det blir extra kul att tävla med dem, säger han.

Målet är nu att vinna tävlingen, för i framtiden siktar Max på att få vara med och tävla i stora SM.

– Just nu har jag inga planer att flytta eller så, för jag trivs så bra. Men jag är ju en tävlingsperson så någon gång hoppas jag att jag kommer att tävla och vinna vanliga SM. Men nu siktar jag först och främst på att vinna denna tävling, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!