Just nu utreder regeringen hur man ska införa marknadshyror på nyproducerade bostäder. Detta är en del av januariavtalet och en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Marknadshyror innebär att fastighetsägaren kan hyressätta fritt istället för att följa nuvarande lagar och regleringar.
– Utredningen gäller nyproduktion men vi menar att vi står inför ett systemskifte på sikt och att detta är öppningen. Vi tror att det i framtiden kan bli fri hyressättning på alla lägenheter, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Därför har Hyresgästföreningen beställt en rapport som redovisar hur hyresnivåerna i Uppsala skulle bli om det skulle införas marknadshyror på alla lägenheter. Rapporten visar att hyran skulle stiga i samtliga områden i kommunen, med ett snitt på 34 procent. I Svartbäcken-Tuna Backar skulle ökningen bli som störst med 47 procent. I Gränby-Kapellgärdet-Löten skulle det bli minst skillnad. Där skulle hyran öka med 19 procent.
– Anledningen till det är att man i Gränby redan gjort renoveringar som drivit upp hyrorna, berättar Jens Nilsson som är förtroendevald i Hyresgästföreningen Uppsala.
Just nu är den genomsnittliga hyran i Uppsala 1 364 kronor per kvadratmeter och år. Om det skulle bli marknadshyror på alla hyreslägenheter skulle snittet bli 1 826 kronor per kvadratmeter och år. Det är ökning med 34 procent, vilket är 462 kronor.
– Det är högst oroväckande, säger Jens Nilsson.
Frågan om marknadshyror ligger på justitieminister Morgan Johanssons (S) bord. Han har nekat en intervju men hans pressekreterare Sofie Rudh svarar i ett mejl att:
"Regeringen har en löpande kontakt med såväl Hyresgästföreningen som bostadsbolag och fastighetsägare. Vi avstår dock intervju idag då utredningen är i sitt slutskede men talar gärna om dessa frågor längre fram."
Regeringens utredning gäller endast nyproduktion och ska redovisas senast 31 maj 2021. Ännu finns det inga officiella planer på att införa marknadshyror på alla hyreslägenheter. Liberalerna var ett av partierna som drev igenom beslutet om marknadshyror på nyproduktion.
– Det finns inga beslut om att införa marknadshyror på befintliga lägenheter och det är inte vår ambition, säger Malin Danielsson, Liberalernas bostadspolitiska talesperson.
I Hyresgästföreningens rapport redovisas också hur hushållens konsumtionsutrymme skulle påverkas om deras farhåga skulle bli verklighet. I dagsläget lägger de som bor i centrum ungefär 30 procent av sin disponibla inkomst på sitt boende. Med marknadshyra skulle det öka till 44 procent. Även de som bor i Svartbäcken-Tuna Backar skulle bli ungefär lika mycket påverkade.
– Ett internationellt mått är att lägger man mer än 40 procent av sin inkomst på boendet så börjar varningsklockorna ringa, det är för mycket, säger Martin Hofverberg.
I snitt skulle konsumtionsutrymmet i kommunen minska med nio procent. Om detta blir verklighet i framtiden fruktar Jens Nilsson att fler Uppsalabor kommer bli beroende av bostadsbidrag.
– Jag ser inte framemot Uppsalas ekonomi. Bostadsbidrag ska finnas för de som verkligen inte har råd, det ska inte finansiera för dyra bostäder helt enkelt, säger han.