Den senaste tiden har många rosterier tittat med spända ögon mot världens största kaffeexportör Brasilien. Anledningen? Vädret.
– Först var det en frost som var riktigt allvarlig. Då förstördes mängder av skörden. Sedan kom en till frostperiod här i dagarna men den blev, tack och lov, inte lika allvarlig, säger Ulf Lindvall, vd på Lindvalls kaffe i Uppsala och betonar hur ovanligt det är.
– Senast det var frost i Brasilien var 1994. Då var det mycket värre än det är nu, men jag trodde aldrig att man skulle få uppleva frost där igen.
De eländiga frostnätterna bedöms ha förstört tio procent av årets skörd. Något som fått världens kaffepriser att stiga till den högsta nivån på sju år.
– Nu har det varit en ökning på 11–13 kronor/kilo för slutpriset. Vilket kan jämföras med 32 kronor/kilo som det var 1994.
Ökningen per kopp är dock endast 13 öre just nu, men vädrets makter är fortfarande ett orosmoment för kaffeälskare världen över. Vilket kan få priset att stiga mer.
– Nu är man orolig för torkan som är i stora delar av Brasilien istället. Det krävs mängder med regn i augusti. För annars är en ännu större del av årets skörd förlorad, konstaterar Ulf Lindvall.
Vad innebär det för er del?
– Vi behöver höja priserna för att ha råd att köpa in nytt kaffe.
Är du orolig att det drabbar verksamheten?
– Klart att vi är oroliga. Det blir en omsättningsökning som drabbar likviditeten. Men samtidigt är de svenska konsumenterna beredda att betala för kaffe.
– Det är framför allt länder som inte är lika välbeställda som drabbas mer då de inte har råd när priset stiger.
För Lindvalls kaffe har coronaviruset varit ett större problem. Företaget hade en stark utveckling i fjol, men när pandemin slog till drabbades man hårt.
– Den slog ut ungefär 30 procent av vår omsättning. Vi hade växt i vår försäljning till hotell, restaurang och arbetsplatser och där dog marknaden helt när covid slog till.
Och som inte det var nog drabbades även utbyggnaden av det nya färdigvarulagret av olika förseningar.
– Vi har börjat om med den delen nu och det är klart om ett år. Förhoppningsvis kan vi jobba ikapp det och när det är klart kommer det underlätta och göra att vi kan öka produktionen, säger Ulf Lindvall och ser framåt.
– Vi har återhämtat oss riktigt bra sen slutet av april. Det börjar bli ljusare tider.