Långt kvar till jämställda bolagsstyrelser

Kvinnorna blir allt fler i bolagens styrelser i Uppsala men utvecklingen mot jämställdhet går långsamt. Detta trots att forskning visar att jämställda styrelser presterar bättre ekonomiskt.

Bengt-Åke Ljudén är vd för Almi Uppsala.

Bengt-Åke Ljudén är vd för Almi Uppsala.

Foto: ALMI

Ekonomi2023-03-08 12:00

Almi har under tio år kartlagt hur det är ställt med jämställdheten i styrelserummen hos svenska bolag. 

I dagarna kom den senaste rapporten där man ser tecken på en något ökad jämställdhet mellan könen.

– Det går långsamt framåt och allt fler kvinnor väljs in i bolagens styrelser. Men vi har långt kvar innan det är helt jämställt mellan kvinnor och män och det finns mycket jobb att göra här i bolagen, säger Bengt-Åke Ljudén, vd för Almi i Uppsala län.

undefined
Bengt-Åke Ljudén är vd för Almi Uppsala.

Statliga Almi, som arbetar med företagsutveckling, har bland annat undersökt hur fördelningen av totalt 178 507 styrelseplatser i 61 754 svenska bolag, med en omsättning på 5 miljoner kronor eller mera, är fördelade.

Av dessa innehas i dag 21 procent (17 procent 2013) eller 36 922 platser av kvinnor. I Uppsala ligger siffran lite högre, på 22 procent eller 1 060 platser (17 procent 2013).

Även antalet kvinnliga vd:ar liksom nyrekryteringen av styrelseledamöter har undersökts. 

Även här ser det bra ut för Uppsala jämfört med övriga landet:

• 17 procent av alla vd:ar i Uppsala är kvinnor (14 procent i hela Sverige) – den siffran placerar Uppsala som etta i landet tillsammans med Stockholm.

• Vid nyrekrytering till styrelser i dag går 40 procent till kvinnor i Uppsala (37 procent i hela Sverige).

– Att Uppsala är aningen bättre Sverigesnittet kan nog beror på att vi har färre bolag som är verksamma i traditionellt manliga branscher. Jag tror också att kopplingen till Uppsala med två universitet liksom en stor andel företag verksamma inom life science påverkar, säger Bengt-Åke Ljudén.

undefined
I Uppsala är 17 procent av alla vd:ar kvinnor mot Sverigesnittet på 14 procent.

Han menar att det är viktigt med kvinnliga styrelseledamöter då de tillför en kompetens som bidrar till ett bolags utveckling.

– Det finns forskning på det här området från Luleå tekniska universitet som understryker detta.

Den forskning Ljudén refererar till är den som Malin Malmström, professor vid Luleås tekniska universitet, gjort på uppdrag av Almi. 

Hon har över tid analyserat hur företag med jämställda styrelser presterar ekonomiskt jämfört med företag med ojämställda styrelser. 

En av slutsatserna i Malmströms studie är att bolag med jämställda styrelser, oavsett bransch, omsätter mera och har en högre vinst över tid.

– Det här innebär att många företag missar möjligheten till en bättre lönsamhet, säger Bengt-Åke Ljudén.

undefined
Kvinnorna blir flera bolagens styrelser, men fortfarande är jämställdheten långt borta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!