Landsberga inviger hönsstall – blir störst i Mälardalen

När verksamheten är fullt utbyggd blir det Mälardalens största producent av ägg från utehönor och optimismen är stor hos Per Sandqvist på Landsberga gård.

Per Sandqvist på Landsberga gård ser positivt på framtiden även om det varit en tuff tid för dem med. ”Både priser och leverenstider har ökat för oss. Bland annat har gaspriserna påverkat kostnaderna för våra äggkartonger. Den delen av fodret som vi inte odlar själva utan köper in, det vill säga sojan, har blivit dramatiskt mycket dyrare."

Per Sandqvist på Landsberga gård ser positivt på framtiden även om det varit en tuff tid för dem med. ”Både priser och leverenstider har ökat för oss. Bland annat har gaspriserna påverkat kostnaderna för våra äggkartonger. Den delen av fodret som vi inte odlar själva utan köper in, det vill säga sojan, har blivit dramatiskt mycket dyrare."

Foto: Axel Hilleskog

Ekonomi2022-06-05 12:00

Det har varit några tuffa år för svensk äggnäring. Utöver pandemin ledde utbrottet av fågelinfluensan 2021 till 14 procents minskning för svensk äggproduktion enligt Jordbruksverket. I slutet av mars i år rapporterade branschorganisationen Svenska ägg om ett akut läge bland svenska äggbönder som efterfrågar prishöjningar i butik för att rädda försörjningen på svenska ägg när kriget i Ukraina orsakar höjda produktionskostnader.

undefined
Per Sandqvist på Landsberga gård ser positivt på framtiden även om det varit en tuff tid för dem med. ”Både priser och leverenstider har ökat för oss. Bland annat har gaspriserna påverkat kostnaderna för våra äggkartonger. Den delen av fodret som vi inte odlar själva utan köper in, det vill säga sojan, har blivit dramatiskt mycket dyrare."

Men Per Sandqvist på Landsberga gård i Biskopkulla ser positivt på framtiden när han på måndagen invigde gårdens nya hönstall och packeri.

– I dag är en glädjens dag, säger han till trettiotalet gäster som kommit till invigningen.

Familjen Sandqvist har brukat jorden på Landsberga sen 1888 och Per och brodern Joakim är fjärde generationen. Gården är sen mitten av 1300-talet en kungsgård och ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk. Äggproduktionen startade 2009 men det var först 2015 som man började med konsumentförpackade ägg.

undefined
Sen 2010 har det funnits en äggbod på Landsberga Gård och sen 2018 finns även en gårdsbutik.

2016 byggdes ett hönsstall som två år senare totalförstördes i en brand där alla 14 000 värphöns brann inne. 2020 påbörjade SFV arbetet med att ersätta den uppbrunna byggnaden med ett nytt stall med möjligheter till sortering, packning och lagring. Första spadtaget togs våren 2021efter försenade materialleveranser på grund av pandemin.

Övrig finansieringen av projektet kommer från Sparbanken Enköping och aktörer från lantbruket som har lånat ut till riskdelen, berättar Per Sandqvist. Utöver det är det pengar från försäkringen och familjen Sandqvist själva. Per kallar det nya stallet för sitt livs stora investering.

– Det har kostat ungefär som tio stora skördetröskor.

undefined
Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens Fastighetsverk, klipper bandet till det nya 2000 kvadratmeter stora stallet under invigningen.

Ägg från utehöns utgör enligt Jordbruksverket 4,9 procent av den svenska produktionen. Tillsammans med ekologiska värphöns som också har tillgång till utevistelse så uppgår det till ungefär 20 procent av de runt 9 miljoner värphöns som finns i Sverige idag. Det är en relativt ny produkt men Per Sandqvist ser ett stort intresse.

– "Får hönorna gå ute?" har blivit som en hälsningsfras, det är ofta det första folk frågar, berättar han när vi pratar efter rundvandringen.

undefined
Hönorna på Landsberga kommer att ha tillgång till sex hektar ute, vilken innebär fyra kvadratmeter per höna. Det kommer att anläggas rasthagar på båda sidorna av stallet. Så småningom kommer även olika skydd och stängsel sättas upp för att skydda från hök och räv.

Landsberga gårdsägg säljs även som närvärpta. Det innebär att de endast säljs inom en radie av 10 mil, något som minskar transporter och förbättrar färskheten. Per Sandqvist menar att de är ganska ensamma med konceptet utehönor från en känd gård i närområdet.

– Vår största konsumentgrupp är kvinnor i åldrarna 25-75 och ofta gör de ett medvetet etiskt val och vill veta ursprung på äggen och hur hönorna behandlas.

undefined
Landberga Gårds närvärpta gårdsägg. På gården kan hönorna gå ut när de vill under hela året och kan både picka mask, beta gräs och sandbada.

I juli kommer de drygt 15 000 värphönsen till det nya stallet och när verksamheten är igång helt kommer Landsberga Gård att vara Mälardalens största producent av ägg från utehönor.

Men med ökade livsmedelspriser är framtiden ännu lite oviss vad det gäller efterfrågan på ägg från utehönor, då produktionen är dyrare och äggen därför ofta har en högre prissättning.

– Packerierna ger indikationer på att konsumenterna är priskänsliga vad det gäller alla matprishöjningar, och att efterfrågan på ägg producerade i dessa dyrare produktionsformer nu har minskat lite. Det är förvånande eftersom alla ägg fortfarande är så prisvärda i relation till den näring man får, berättar Marie Lönneskog Hogstadius från Svenska Ägg via e-post.

Landsberga gård beräknar ha full produktion igång på gården i januari 2023.

undefined
Under invigningen bjöds besökare på ägg värpta samma morgon.
Fyra produktionssystem

I Sverige finns fyra godkända produktionssystem för ägg: ekologisk produktion, frigående utomhus, frigående inomhus och inredd bur.

Enligt Jordbruksverket var fördelningen 2021: Inredd bur: 3,7%. Frigående inne: 77%. Frigående ute: 4,9%. Ekologisk: 14,3% 

Skillnaden mellan ekologisk och frigående ute har främst att göra med fodret. Ekologiska värphöns ska även äta ekologiskt foder och det finns restriktioner på vilka tillsatser man får använda. Det finns även fler detaljkrav kring utevistelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!