Curry till kungahuset – nu tar de tar över Fröjas sal

Han har lagat curry till kungligheter och målat väggarna i restaurangen helt i grönt. "Det gröna ska symbolisera att grönsaker är i fokus här", säger Naser Ahmed som tagit över det klassiska matstället Fröjas sal i Uppsala.

Naser Ahmed har tagit över klassiska Fröjas sal som sedan 1980-talet serverat veganska och vegetariska rätter.

Naser Ahmed har tagit över klassiska Fröjas sal som sedan 1980-talet serverat veganska och vegetariska rätter.

Foto: Anna Bredberg

Ekonomi2023-04-02 20:00

Det är bara en vecka kvar till nyöppningen av Fröjas sal när UNT är på plats. Renoveringsarbetet och vattenläckan som tvingade den förra ägaren till en längre tids stängning är klart.

– Jag längtar verkligen efter att få servera min mat, säger Naser Ahmed.

undefined
Naser Ahmed har tagit över klassiska Fröjas sal som sedan 1980-talet serverat veganska och vegetariska rätter.

Fröjas sal är en institution i Uppsalas restaurangliv. Sedan 1980-talet har stället varit intimt förknippat med vegetariska och veganska rätter.

Nu tar Naser Ahmed och en anhörig över stället. 

Han kom till Sverige från Etiopien för dryga tio år sedan. Den mat som ska serveras kommer att ha en tydlig touch av etiopiskt matkultur.

– Men det kommer även att bli mat från Indien, Indonesien, Mellanöstern och italiensklasagne.

Hans hemland är intimt förknippat med injera – ett fermenterat bröd som bakas med det glutenfria teffmjölet.

– Vissa dagar kommer man att kunna hitta det brödet med vegetariska röror hos oss, säger Naser.

undefined
Här är en av Naser Ahmeds paradrätter - ris med saffran serverat med stekta grönsaker som kryddats med bland annat paprikapulver.

Restaurangen ligger på Bäverns gränd. Den är en av de i sin genre som funnits längst i Uppsala. 

– Självklart känner jag till historien och namnet. En restaurang där det serverats bra mat var en viktig sak när jag tittade efter ett ställe, säger Naser Ahmed.

Han bor i Stockholm i dag. 

– När jag kom till Sverige bodde jag till en början i Uppsala, men fick jobb på olika restauranger i Stockholm och flyttade dit, berättar Naser Ahmed.

Efter ett antal år i Stockholms restaurangvärld, där han bland annat var kökschef på restaurangen Chutney, ville han testa vingarna som egenföretagare.

– Jag sökte och hittade den här restaurangen som var till salu. Efter att ha gått igenom alla detaljer så bestämde jag mig. Nu hoppas jag kunna förvalta det arvet, säger han.

undefined
Fröjas sal ligger på Bäverns gränd i centrala Uppsala.

Fröjas sal har bytt ägare flera gånger de senaste åren. Pandemin, tuffare ekonomiska tider och vattenskadan förra året har gjort att tidigare ägare lämnat in.

– Det är tuffa tider, men vi hoppas att ett lite annorlunda och bredare utbud med sex rätter till lunch och kvällsöppet ska göra att vi kan konkurrera.

Hur var det då med curry till det svenska kungahuset?

– När jag arbetade på restaurang Betna i Kista lagade vi en gång om året curry till kungahuset. Det var gul curry med mycket grönsaker. Den kommer att finnas på menyn här, lovar Naser Ahmed.

undefined
Interiör från restaurangen där väggarna nu går helt i grönt för att skapa en koppling och känsla till grönsaker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!