Krogprofiler besvikna på Tillväxtverket – lägger varsel

Det är svårt för företagare att få kontakt med Tillväxtverket, som fördelar coronastöden till företagen. För den kända Uppsalakrogen Dryck & Mat får det stora konsekvenser – sex av åtta anställda varslas nu om uppsägning.

Niklas Engemar och Cemil Alparslan driver Dryck & Mat i Uppsala.

Niklas Engemar och Cemil Alparslan driver Dryck & Mat i Uppsala.

Foto: Privat

Ekonomi2020-11-20 20:07

Många företagare i Uppsala län har svårt att få besked och återkoppling från Tillväxtverket, den myndighet som fördelar bland annat stöd för korttidspermitteringar under coronakrisen. Krögarna Cemil Alparslan och Niklas Engemar, som driver Dryck & Mat i Uppsala, kämpar som många andra för att få sin rörelse att överleva coronakrisen. Men har svårt att få kontakt med Tillväxtverket.

– När vi sökte bidrag för korttidspermitteringar i våras gick allt snabbt och smidigt. Vi hade pengarna på kontot efter bara någon vecka. Men sedan dess har det varit problem, säger Niklas Engemar.

– Vi genomförde en återföring av villkorat aktieägartillskott under våren. Det vill säga förde över pengar från företaget till oss själva för att vi inte skulle behöva belasta företaget med våra egna löner. Summan var liten i förhållande till det bidrag vi fick och var våra egna pengar som vi investerat i företaget. Det tolkade Tillväxtverket som en aktieutdelning och i september fick vi en varning om att vårt stöd var under övervägande, berättar Niklas Engemar.

Sedan dess har både Niklas Engemar och Cemil Alparslan försökt få kontakt med myndigheten för att reda ut problemet och överklaga deras beslut. Varken telefonsamtal eller mejl har gett resultat.

När smittspridningen tog fart igen under hösten och nya restriktioner infördes har det ekonomiska läget förvärrats. Sex av företagets åtta anställda har varslats om uppsägning.

– De senaste veckorna har varit värre än tiden i våras för vår del. Vi har haft ett enormt kundtapp och behöver det statliga stödet för permittering av personal mer än någonsin, säger Niklas Engemar.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppsala, känner igen problemen. Många företagare har hört av sig till henne.

– Ja, det är ett utbrett problem. Företag får inte besked, många väntar sen i augusti. Det är också svårt att komma fram till Tillväxtverket för att få råd, säger Anna-Lena Holmström.

Tillväxtverkets pressavdelning svarar via mejl på kritiken att det ska vara enkelt att nå Tillväxtverket via olika kanaler med tillägget: "Vi kan inte alltid ge den typ av återkoppling som företagaren efterfrågar, till exempel om handläggningstider eller vad som gör att ett ärende eventuellt utreds vilket tar tid".
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!