Vi hjälps åt
En av dem är Bobby Kata som driver restaurangen Sherlock's på S:t Olofsgatan. Under måndagen skänkte han ett 40-tal portioner och under tisdagen ytterligare ett 50-tal rätter med spagetti och köttfärssås.
– Vi gör det här helt och hållet gratis. Vi hoppas att folk ska gilla det vi gör och komma till oss så att vi orkar fortsätta, säger Bobby Kata som själv lagar maten som han kör i väg till Stadsmissionen.
Annars har han och hela branschen det riktigt tufft för tillfället. Hittills har Sherlock's tappat omkring 90 procent av sin försäljning. Under måndagen såldes blott 14 maträtter i restaurangen.
– Vi klarar oss kanske två veckor till, men vi har sagt att vi ska ge allt vi har, säger Bobby Kata som gärna ser att fler krogar hakar på hans initiativ.
Andra restauranger som också hjälper Stadsmissionen med mat är Eklundshof vid Polacksbacken, Terrassen Kök & Bar på Drottninggatan och Sodexo från GE Healthcares personalrestaurang.
– Deras bidrag är välkomna. De mest utsatta drabbas särskilt i sådana här lägen och vi kämpar för att hålla verksamheten öppen. Med tanke på smittrisken kan personalen på Mikaelsgården inte längre duka upp som de brukar, utan behöver portionera ut rätter och dela ut, säger Ewa Johansson, kommunikations och insamlingschef på Stadsmissionen i Uppsala.
Hur många är det som tar del av maten på Mikaelsgården?
– Det varierar från dag till dag, men det kan vara 50–100 personer som behöver frukost och lunch.