Sjuk dotter som bara ville ha glass – blev glassföretag

När dottern blev sjuk i covid-19 var glass det enda hon ville äta. "Då gjorde vi egen glass till henne", säger Benyaa De Kartzow som nu driver gelatoföretaget Svelato i Bälinge.

Smaksättningen i form av färska jordgubbar är klar att tillsättas i glassbasen.

Smaksättningen i form av färska jordgubbar är klar att tillsättas i glassbasen.

Foto: Anna Bredberg

Ekonomi2023-06-18 20:00

Det var våren 2021 som dottern Honey drabbades av covid-19 och fick feber, något som gjorde att hon tappade aptit och ätlust.

Undantaget var glass.

– Hon ville bara ha glass, så vi började göra glass till henne. Vi valde att göra den själv för att ha koll på alla råvaror, berättar Benyaa De Kartzow vars dotter nu mår bra.

undefined
Andrei och Benyaa De Kartzow driver företaget. Än så länge vid sidan om sina ordinarie jobb på polisen.

Vi träffas ute i Kiplingeberg, strax norr om Bälinge. Där har hon och hennes man Andrei i dag driver sin egen glassverksamhet Svelato i ett av klassrummen i den gamla byskolan. Man skulle kunna beskriva namnet Svelato – glass på italienskt vis med svensk touch.

På en av köksbänkarna ligger en stor hög med rabarber och nyskördade jordgubbar från Ulvagubben.

– I dag är det säsongspremiär för vår jordgubbssorbet, säger Andrei De Kartzow.

Basen till gelatosorbeten är redan gjord. Nu ska smaksättaren – de färska jordgubbarna sköljas, mosas och silas för att kunna användas och göra färdig sorbeten.

– Själva proceduren när vi smaksätter och fryser går ganska snabbt, det kommer kanske att ta någon timme nu, förklarar Andrei.

undefined
Årets första sorbet på färska jordgubbar gjordes den dag UNT var på plats.

Det gick snabbt från att de började göra glass åt dottern till att de startade sin verksamhet och flyttade in i lokalerna i Kiplingeberg.

– Efter att ha gjort glass till dottern ett tag ville jag lära mig mera om glass. Så jag gick en utbildning i att göra gelato. Vi skaffade även bättre utrustning. Hösten 2021 flyttade vi in här, berättar Benyaa De Kartzow.

Kiplingeberg är basen för glassverksamheten. Det är här de tillverkar, laborerar och testar fram nya smaker för att ta glassresan ett steg längre.

Menyn hittar man på den för klassrummet så typiska svarta tavlan. En av smakerna den här dagen är Trocaderosorbet. Smaken av den klassiska drycken är påtaglig.

undefined
Smaksättningen i form av färska jordgubbar är klar att tillsättas i glassbasen.

– Det är alltid ett visst pysslande för att hittar rätt med balansen i gelaton så att exempelvis inte sötman för hög, säger Andrei.

Syrén är en annan smak och mango med habanero en tredje liksom ytterligare ett gäng gelato- och sorbetsmaker.

– För att det ska vara en riktig gelatobar måste smakerna choklad, stracciatella, pistage, hasselnötter och vanilj finnas, menar Andrei.

Benyaa berättar att de anpassar utbudet efter årstiderna samt har ett miljöperspektiv i hur de jobbar med råvaror.

– Så långt det är möjligt jobbar vi med lokala och närproducerade råvaror samt det som finns i vår egen trädgård.

undefined
Syren som plockats för att användas till glass.

Hon berättar också att de labbar och prövar sig fram och testar mycket nytt.

– Jag håller på att göra sirap på granskott nu. Den är klar om några veckor. Då ska vi pröva att göra glass.

Om det verkligen blir någon granskottsglass kan hon inte svara på i dag.

– Först ska vi vara nöjda med den. Om den blir tillräckligt bra då hamnar den i frysdisken.

För en stund lämnar vi kaféet och går ut i trädgården där Benyaa ställer sig framför en nyponbuske.

– Nypon skulle kunna bli en höstsmak. Vi kommer att testa, sen får vi se vad det leder till.

undefined
Den gamla skolan i Kiplingeberg här håller glasstillverkaren Svelato till.

I anslutning till skolan finns en bostad där lärarinnan en gång i tiden bodde. Här hoppas de ta nästa steg med sin verksamhet och öppna en liten restaurang.

– Vi har italiensk glass så då är det naturligt med italiensk mat och napolitansk pizza. Går allt som det ska kan det bli aktuellt i närtid, förklarar Benyaa.

När vi kommer tillbaka in i kaféet igen så är jordgubbssorbeten färdig. Sorbeten både luktar och smakar jordgubbar.

– Man känner nog lite av det gröna från jordgubben också, säger Benyaa.

undefined
Här förbereder Andrei De Kartzow dagens jordgubbssorbet.
Glass i stora lass

Enligt SCB:s mätningar köpte vi svenskar år 2000 glass för 275 kronor per person eller 2,4 miljarder kronor. Nitton år senare hade den siffran ökat till över 7,1 miljarder kronor eller 692 kronor per person.

Ett annat sätt att mäta glasskonsumtion är att svensken i dag äter 85 miljoner glassar, vilket innebar cirka 8,1 liter glass per invånare, enligt statistik från den svenska daglivaruhandeln och SCB. 

I glasstokiga Sverige har antalet glassproducenter växt från 50 till 195 de tio senaste åren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!