Allt fler Uppsalaföretag går i graven

Under 2022 gick 224 företag i Uppsala län i konkurs. Det är en markant ökning från 2021, och den tredje kraftigaste ökningen av konkurser i hela landet. Och det ser inte ut att ljusna inom den närmsta framtiden.

Antalet konkurser ökade markant i Uppsala län under 2022.

Antalet konkurser ökade markant i Uppsala län under 2022.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2023-02-04 05:00

I vanliga fall brukar Uppsalas företag stå emot konkurser lite bättre än till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö, menar Ove Sjöblom, advokat på Konrad advokater i Uppsala med över 30 års erfarenhet av branschen. 

I andra storstäder av Uppsalas storlek finns det en större andel av andra typer av industriföretag, där finansieringen av verksamheten till stor del sker genom bolagens eget kapital och där vinsterna avgör om verksamheten kan fortsätta. Ökade omkostnader så som elpriser och räntehöjningar kan nalla på vinsterna, och därmed göra det svårt för företagen att gå runt.

undefined
Ett av de större svenska företagen att ansöka om konkurs 2022 var klädkedjan Indiska, som har två butiker i Uppsala. Bolaget räddades dock undan konkurs genom en ny ägare.

I Uppsala finns däremot en stor andel utvecklingsbolag, såsom bio- och medtechföretag, som ofta finansieras av investerare och externt kapital. De är därmed inte alltid är fullt lika konjunkturkänsliga.

Men nu märks alltså ökningen av konkurser även i Uppsala. Under 2022 gick 224 företag i Uppsala län i graven – en ökning med 33 procent jämfört med 2021, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

– Det är en stor ökning av konkurser i Uppsala under 2022. Samtidigt har man utgått från Uppsalas ganska låga nivåer. Här har man inte haft samma upp- och nedgångar som i storstäder, utan konkurserna ligger på en ganska konstant nivå. Men orsakerna bakom den här lågkonjunkturen har slagit över hela brädet, så det har blivit en markant skillnad, säger Ove Sjöblom.

undefined
"På kort sikt är det många som fortsatt har det jobbigt, och konkurserna kommer nog tyvärr fortsätta i samma takt som under 2022. Men jag hoppas verkligen inte att det blir så," säger Ove Sjöblom, advokat med över 30 års erfarenhet av affärsjuridik och konkurser.

För många företag var det pandemin och dess utmaningar som i olika former satte punkt för verksamheten. För andra, som kämpat sig igenom pandemiåren och tog sig ut på andra sidan, slog rekordhöga drivmedelspriser, skenande elräkningar och generellt stigande kostnader den sista spiken i kistan.

– Tittar man på branscher som bageri, restaurang och kaféer – alla där man behöver ugnar och andra energikrävande utrustningar i stor utsträckning – har de fått det väldigt tufft. Även åkerier och andra företag som använder mycket drivmedel och el. Även om de inte går i konkurs är det väldigt tufft för den typen av företag, säger Ove Sjöblom.

– När vi summerar konkursåret 2022 befinner vi oss mitt i en konkursstorm. Prognosen är att konkurserna fortsätter öka under kommande år, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!