På Uppsala kommuns hemsida finns information till ungdomar som vill söka feriearbete, bland annat vilken lön som är aktuell. Den som är mellan 16 och 17 år får en timlön på 71 kronor och den som är över 18 år får 76 kronor i timmen. I timlönen är semesterersättning inkluderad.
– Det här är vi emot. Jag har själv tidigare år försökt att kommunicera med Uppsala kommun om det här. Jag och också kontaktat politiken, men inte i år, säger Helena Ersson, sektionsordförande i Kommunal Uppsala.
Kommunal rekommenderar att 16- och 17-åringar ska få 79 kronor i timmen och de som är över 18 år ska få 96 kronor. Det innebär att 18-åringarna får 20 kronor mindre i timlön än vad facket rekommenderar.
– Det har beslutats i arbetsmarkandsnämnden. Så vi verkställer bara det beslutet. Beslutet grundas i att vi arbetar med en begränsad budget samt att en lägre lön gör att vi kan ge fler ungdomar ett sommarjobb, säger Lotte Zacke, tf chef på enhet Coachning på Uppsala kommun.
Det resonemanget tycker Helena Ersson är orimligt, eftersom rekommendationerna finns av en anledning.
– Det är för att ungdomarna inte ska bli utnyttjade och få en skälig lön, säger hon.
Mohamad Hassan (L) som är ordförande i arbetsmarknadsnämnden tycker dock inte att kommunen utnyttjar någon.
– Det är inte ordinarie arbetsuppgifter de ska göra där de får slita. Utan det är mer en socialinsats som man får betalt för. Vi ligger inte sämst till i landet, men vi lever inte upp till Kommunals önskemål. Vi väljer att prioritera antalet arbetstillfällen framför lönen, säger han.
Knivsta kommun har däremot ett annat förhållningssätt än Uppsala kommun.
– Vi börjar alltid med att fråga kommunal vilken lön vi bör sätta. Det är en rutin, säger Karin Falk, arbetsmarknadssekreterare på Knivsta kommun.
På Knivsta kommun följer man alltid Kommunals rekommendation. Karin Falk tänker inte att en lägre lön hade resulterat i fler feriearbeten eftersom att det inte bara är en budgetfråga.
– Eftersom man bara kan placera ett visst antal. Platserna hade inte blivit fler för att vi hade gett lägre lön. Men vår rutin är ju för att säkerställa att det blir rätt när det kommer till lön, säger Karin Falk.