Experten tipsar: Så tar du dig igenom fattigmånaden

Vi är mitt i januari och mångas plånböcker kan kännas bekymrande tunna. Då är det bra att veta hur man effektivt sparar pengar. Bankchefen Tomas Jernelöv tipsar om hur du överlever fattigmånaden.

Ekar det oroväckande tomt i skattkistan? Bankchefen tipsar om några metoder för att spara några slantar.

Ekar det oroväckande tomt i skattkistan? Bankchefen tipsar om några metoder för att spara några slantar.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2022-01-16 12:00

Prinskorvar, Aladdinaskar och inte minst julklappar – årets sista månad är ofta en rejäl prövning för plånboken. När tomteblossen sedan brunnit ut och de sista dropparna bubbel lämnat champagneflaskorna finner vi oss i årets fattigaste månad: januari. Men det finns sätt att spara in på slantarna.

– Det är så lätt att slänga mat, men sparar man lite grann eller lagar lite extra så har man en matlåda till nästa dag, vilket nästan inte kostar någonting. Att koka en extra potatis eller 1,5 deciliter makaroner till – det gör skillnad. Då slipper man gå ner och handla något på lunchen, säger Tomas Jernelöv, bankchef på Länsförsäkringar Uppsala.

undefined
"Det har skett en förändring i många människors liv med hur konsumtionsmönstret ser ut med abonnemang och näthandel. Det positiva är att det är mer secondhand än tidigare", säger Tomas Jernelöv, bankchef på Länsförsäkringar Uppsala.

Hemmajobbandet minskar visserligen kostnader för transport och onödiga uteluncher, men alla konsumentfällor kan man inte värja sig från inifrån hemmets trygga borg.

– Att handla på nätet gör att det är väldigt lätt att köpa saker man inte behöver. Det är så lätt att klicka hem någonting som du sen bara behöver gå ner och hämta på postutlämningsstället, eller så kommer det till och med till brevlådan, säger Tomas Jernelöv, och fortsätter:

– Spontanköpen har nog ökat i och med internethandeln. För ett antal år sedan behövde man faktiskt gå någonstans för att handla. Nu kan man sitta och titta på Facebook, och så dyker det upp en snygg skjorta i en annons som man sen har klickat hem på nolltid.

undefined
"Det som är bra med Uppsala är att det är en ganska liten stad till ytan – det går bra att cykla", föreslår Tomas Jernelöv.

Det bästa är förstås att låta bli att handla annat än det absolut nödvändigaste när slantarna sinar snabbare än snöhögarna i trottoarkanterna. Men ibland kan det ändå vara nödvändigt att glänta lite lätt på plånboken.

– Det finns mycket bra och begagnade kläder att få tag i som är väldigt billiga. Det har blivit mycket större och vanligare med second hand än det varit tidigare.

undefined
Utbudet av olika streamingtjänster ökar – och antalet abonnemang som den individuella konsumenten betalar för också.

En av de främsta utgiftsposterna där man kan dra ner på utflödet av pengar är ändå abonnemangen, menar Tomas Jernelöv. Det är en utgift som blivit allt större de senaste åren, i takt med att utbudet av streamingtjänster ökat.

– Nu har man Spotify, Netflix och kanske Readly eller någon annan boktjänst. Jag har dessutom två barn i olika åldrar – en vill titta på Netflix och HBO, och den andra vill ha Disney Plus. Så man kan se över vilka abonnemang man har och använder. Men många av dem kräver ju att man säger upp dem med framförhållning, så det hjälper kanske inte här och nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!