Kockduo bakom ny krogsatsning i stan

Pandemin fick Uppsalakockarna Gustav Petrusson och Erik Millroth att komma närmare drömmen om en egen restaurang. "Vi har tänkt oss en modern bistro, inspirerad av naturvinsbarer och kvarterskrogar i Paris och London", säger duon.

Än finns en del kvar att göra innan kockduon kan ta emot sina första gäster. "Vi arbetade på andra restauranger fram till i december", säger Gustav Petrusson.

Än finns en del kvar att göra innan kockduon kan ta emot sina första gäster. "Vi arbetade på andra restauranger fram till i december", säger Gustav Petrusson.

Foto: Amanda Svanberg

Ekonomi2022-01-09 21:01

– La Ruelle ska vara den krog vi helst av allt själva hade velat gå till, säger kockduon Gustav Petrusson och Erik Millroth, som står bakom den nya krogsatsningen. 

I lokalerna där 60 Kvadrat tidigare huserade, håller ett nytt koncept på att ta form – en bistro vid namn La Ruelle, som på franska betyder "den lilla gatan" eller "gränden". 

– Vi har tänkt oss en modern bistro, som är inspirerad av naturvinsbarer och moderna kvarterskrogar i Paris och London, säger duon. 

undefined
Än finns en del kvar att göra innan kockduon kan ta emot sina första gäster. "Vi arbetade på andra restauranger fram till i december", säger Gustav Petrusson.

Kockduon som båda är födda i Uppsala, är skolade på restauranger som Mathias Dahlgren, Frantzén, Rolfs Kök och Hambergs Fisk. Det var också genom jobb som de för fem år sedan lärde känna varandra, och ett frö såddes om att en dag öppna en restaurang tillsammans. 

När pandemin var som värst, med restriktioner som slog hårt mot bland annat restaurangbranschen – blev drömmen om en egen restaurang mer verklig.

– Vi var båda permitterade vilket gav oss gott om tid för att spåna, få idéer och börja planera, säger duon och tillägger:

– Drömmen fick en rejäl skjuts kan man säga. 

undefined
Porslinet är noga utvalt och kommer från Arabia.

Tiden för att öppna en ny restaurang mitt i en skenande pandemi, ser Gustav och Erik som en chans att få mjukstarta och komma in i nya rutiner – där stor vikt ligger på att skapa en levande restaurang med en familjär atmosfär. 

– Vi vill att La Ruelle ska vara dit man kommer för både det stora och lilla firandet, eller att man bara slinker in på ett glas vin och ett gäng ostron efter jobbet, säger Erik Millroth. 

undefined
På en bänk i det lilla köket som ska rymma det mesta, höll duon på att fermentera vitkål.

På menyn trängs en modern tolkning av franska klassiker tillsammans med annat smått och gott – bland annat ska det alltid finnas en rå fiskrätt, som en ceviche eller sashimi, förklarar duon. Förutom en a la carte meny, ska det också finnas möjlighet att testa en rätt eller dryck som är på tillfälligt besök. 

– Vi har tagit all erfarenhet från de krogar vi jobbat på de senaste åren och paketerat det i något exklusivt men samtidigt tillgängligt.

Utanför restaurangen blir förbipasserande upplysta om vad som pågår bakom de täckta fönstren med texten "Vin? Mat? – Vi ses i januari!"

– Vi är väldigt förväntansfulla och tycker själva att det saknats en restaurang i Uppsala som har den här inriktningen, säger duon. 

undefined
Det öppna köket har precis kompletterats med en marmorskiva, i övrigt kommer mycket av den tidigare inredningen att vara kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!