Skenande matpriser: "Nästan som att affärerna lurar en"

I februari var prisökningen på mat i Sverige den högsta någonsin, enligt sajten Matpriskollen. Vad tycker mataffärernas kunder om de ökade priserna? "Märkligt", är svaret.

Sergio Mamani tycker det är märkligt att matpriserna är så höga. "Det känns nästan som att affärerna lurar en", säger han.

Sergio Mamani tycker det är märkligt att matpriserna är så höga. "Det känns nästan som att affärerna lurar en", säger han.

Foto: Cassandra Ellénius

Ekonomi2023-03-21 11:03

På City Gross i Boländerna träffar UNT Sergio Mamani, 45, som just anlänt till butiken.

Vad tycker du om att matpriserna är rekordhöga?

– Jag tycker att det är märkligt, konstaterar han och fortsätter:

– Alla varor verkar ha ökat i pris, inte bara sådant som man måste importera utan även varor det finns gott om. Det är konstigt, det känns nästan som att affärerna lurar en.

undefined
Sergio Mamani tycker det är märkligt att matpriserna är så höga. "Det känns nästan som att affärerna lurar en", säger han.

Sergio berättar att han är osäker kring vad den bakomliggande orsaken till prisökningarna är. 

– Är det kriget, eller vad är det som ligger bakom?

Han tror att handlarna passar på att höja priserna, då han upplever att konkurrensen är låg bland livsmedelsbutikerna i Uppsala. Det gör att en viss misstro gentemot butikerna växer inom honom.

– Det är lite så jag känner, säger han.

undefined
I februari var matpriserna rekordhöga, enligt sajten Matpriskollen. Paprika, tomat och riskakor finns med på listan bland varor som ökat mest i pris.

De höga priserna har gjort att Sergio valt att prioritera annorlunda när han handlar sina livsmedelsvaror, även om han säger sig ha en god ekonomi. Nu för tiden gör han större inköp veckovis, i stället för att handla dagligen.

– Nu tänker jag lite mer på vad jag handlar.

undefined
Sergio Mamani föredrar att handla varor som är nedsatta i pris.

Sergio köper helst varor som är på kampanj, berättar han. Det har även blivit en ny vana på ett LSS-boende där han arbetar.

– Varje tisdag får vi hem veckans erbjudanden som vi går igenom tillsammans, och så bestämmer vi vad vi ska äta utifrån det. Det gjorde man inte riktigt på samma sätt tidigare.

undefined
Anna-Pia och Malin Hägglund bor i Knivsta respektive Märsta. De åker till Uppsala för att storhandla. "Det är billigare", menar de.

Systrarna Malin Hägglund, 48, och Anna-Pia Hägglund, 49, bor i Märsta respektive Knivsta. De brukar åka till Uppsala och storhandla för att det, enligt dem, är billigare än att handla i butikerna på hemmaplan.

Malin köper alltid det hon ska ha, även om priserna har stigit.

– Det går inte att byta kaffesort, då blir gubben galen där hemma, skrattar hon.

Systern Anna-Pia berättar att hon fortsätter handla sina standardvaror, men letar aktivt efter en livsmedelsbutik där varorna är billigast.

– Jag har olika appar där jag jämför butikerna. Det är något jag har börjat med sedan maten blev så dyr.

undefined
Paprikan ökade i pris med 26,5 procent från januari till februari.

I februari var paprika den vara som ökade mest i pris, med hela 26,5 procent. I Uppsala varierar kilopriset kraftigt, det kan röra sig om ett pris runt 60 kronor till över 100 kronor per kilo. Den grönsaken, bland många andra, odlar systrarna hemma.

– Det betyder att jag kommer få gratis paprika i sommar, säger Anna-Pia glatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!