Kajan friskola i ekonomisk kris

Friskolan Kajan i Uppsala tvingas dra ned på verksamhet när ekonomin inte går ihop. Skolkoncernen Aprendere, som äger Kajan, hoppas på en nystart.

Tvingas dra ned på personalen.

Tvingas dra ned på personalen.

Foto: Staffan Claesson

Ekonomi2018-08-15 10:25

Enligt Aprenderes VD Lars Tunberg är skolans ekonomi ansträngd.

– Kajan har för höga kostnader och klarar inte att driva verksamheten med de bidrag de får från Uppsala kommun. Så har det varit under en lägre tid. Inom vår koncern måste varje enhet kunna bära sina kostnader annars får skolpengen från andra elever täcka underskotten, säger han.

Neddragningen innebär att personalstyrkan minskas med sex heltidstjänster, totalt berörs tolv personer.

Räcker det för att få ekonomin på fötter?

– Vi hoppas det. Elevsammansättningen inför det här skolåret, med färre elever med stora behov, ger oss lägre intäkter, trots att vi har ungefär lika många elever. Det leder till att vi måste reducera antalet tjänster. Men vi kommer också att införa vissa nya arbetssätt och letar efter andra lokaler. Jag ser det här som en nystart för skolan, säger Lars Tunberg.

Som UNT berättat i en rad artiklar under de senaste åren så har Uppsala kommun dragit ned på det så kallade stödbeloppet, en ersättning som friskolor som har elever med stora stödbehov kan söka utöver den vanliga skolpengen. Flera elever på Kajans friskola som har stora neuropsykiatriska funktionsnedsättningar fick sitt stödbelopp reducerat från som mest 60 000 kronor i månaden ned till noll. Motiveringen var att skapa en modell för stöd som är lika för alla i kommunen.

Hur avgörande Uppsala kommuns neddragningar är för beslutet att minska personalen är svårt att säga, enligt Lars Tunberg.

– Jag var inte med tidigare så jag kan inte säga hur mycket det har påverkat. Men får man bra betalt från kommunen så kan man ha en högre personaltäthet. Nu har det dragits ned och skolan har gått med förlust under flera år. Det fungerar inte när alla våra övriga skolor klarar ekonomin, säger han.

Klarar ni att hålla kvalitén med en mindre personalstyrka?

– Det är ett absolut krav från oss och från de föräldrar som har sina barn på Kajan.

Fredrik Hjelm som är aktiv i föräldrarådet är inte förvånad över att skolan hamnat i ett svårt ekonomiskt läge.

– Även om det är ett ägarbeslut att dra ned på personalen så är det en given konsekvens av den oresonliga politik som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fört gentemot Kajan de senaste åren, säger han.

Som förälder till en av eleverna funderar han på vad neddragningarna kommer att innebära för elevernas skoldag, undervisningen och omsorgen.

Under tisdagskvällen informeras de föräldrar som har barn på Kajan om läget.

UNT har inte nått Uppsala kommun för en kommentar.

Ett 70-tal elever berörs

Kajan friskolan ingår i utbildningsföretaget Aprendere som driver grundskolor, gymnasieskolor och HVB-hem.

Kajan vänder sig till elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism, ADHD, tvångssyndrom och Tourettes syndrom. Kajan har både grundskola, grundsärskola, träningsskola och gymnasiesärskola.

Cirka 70 elever går på skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!