50-åringen i Gränby fortsätter växa

Luxus kaffe för 7 kronor och 97 öre och färsk fläskkarré för 8:50. Det var några av lockpriserna när Gränby centrum slog upp portarna. I dagarna är det 50 år sedan som Uppsala fick sitt första stora köpcentrum.

Så här såg det ut i ett av varuhuset i Gränby centrums barndom.

Så här såg det ut i ett av varuhuset i Gränby centrums barndom.

Foto: UNT-arkiv

Ekonomi2021-10-16 05:00

Det var 13 oktober 1971 som Gränby centrums butiker öppnade. Bakom bygget stod Kooperativa Förbundet, KF, som för cirka 30 miljoner kronor fick ett antal butiker, banker och serviceställen fördelat på 22 000 kvadratmeter under samma tak samt 1 500 parkeringsplatser intill.

Öppnandet av Gränby centrum gick inte spårlöst förbi för Upsala Nya Tidnings läsare. Både OBS Interiör och Ica Kvantum kostade på sig varsin helsidesannons där Kvantum bland annat lockade med extrapris på kaffe och damstrumpbyxor för endast 1:95. Från OBS Interiör fanns erbjudanden som en elspis av märket Philips Lyx för 780 kronor och färsk fläskkarré för 8:50. 

undefined
Så här såg det ut i ett av varuhuset i Gränby centrums barndom.

Nyheten om öppnandet slogs upp stort i Upsala Nya Tidning. Det var inte toppnyheten på förstasidan den dagen men syntes tydligt med en bild över fyra spalter där Inga-Lill Widenberg syns slutputsa de "otaliga varuvagnarna som kommer att stå till kundernas förfogande".

I artikeln beskrevs satsningen i Gränby som ett externt "lokaliserat köpcentrum, byggt efter amerikanska grundidéer, men anpassat till svensk detaljhandel och dess förutsättningar". Man skulle bekvämt kunna ta bilen och handla det man behövde helt enkelt.

Redan då var debatten om innerstadens utarmning på köpcentrats bekostnad väckt. På invigningen tog Harry Hjalmarsson, vd för Kooperativa förbundet upp problematiken i sitt invigningstal:

– Många har negativa synpunkter som att stadscentra förslummas, småbutiker måste läggas ned, trafiksystemet slås sönder och att marknaderna vänder sig till de penningstarka. Jag har inte tid att bemöta alla dessa synpunkter men måste slå fast att de är överdrivna, sade Harry Hjalmarsson i UNT 12 oktober 1971.

Nu 50 år senare förs debatten fortfarande om att köpcentrumen växer på cityhandelns bekostnad. Cristoffer Högberg är affärsutvecklare på Atrium Ljungberg, det fastighetsbolag som sedan många år äger och förvaltar Gränbystaden som området i dag heter.

undefined
Gallerian i Gränby centrum har växt färdigt som 50-åring. I stället ska andra delar av Gränbystaden utvecklas, säger Cristoffer Högberg, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

– Vi konkurrerar inte om samma kunder som innerstaden. Det kommer alltid finnas människor som vill och behöver ta bilen för att handla, säger Cristoffer Högberg.

Sedan 1971 har gallerian byggt ut i omgångar. Antalet kvadratmeter har nästan fyrdubblats till dagens cirka 80 000 och antalet butiker, serveringar och serviceenheter är i dag uppe i 160. Atrium Ljungberg uppger att hela Gränbystaden har cirka 10 miljoner besökare per år.

Av de ursprungliga butikerna finns bara Ica Kvantum och Systembolaget kvar. Butiken Skoaugust var också med från starten men försvann i samband med konkursen förra året. KF har sedan flera år inte längre någon butik i det köpcentrum man själv startade. 

Enligt planerna kommer gallerian inte bli så mycket större än vad den är i dag.

undefined
Gränby centrums öppnande uppmärksammades i UNT 1971, både med en artikel och helsidesannonser med lockande invigningserbjudanden.

– Själva hjärtat kommer inte bli större. Nu vill vi fortsätta att utveckla Gränbystaden med fler bostäder och kontor, säger Cristoffer Högberg.

De närmaste satsningarna innebär bland annat 700 nya bostäder, kontor med omkring 2 000 arbetsplatser och ett nytt mobilitetscenter med cirka 1 500 parkeringsplatser.

50-årsjubileumet uppmärksammas under hösten med en utställning i gallerian. Besökarna får bland annat ta del av Gränby centrums utveckling genom årtiondena med historiska bilder och milstolpar som passerats – samt en blick in i framtiden.

Gränbystaden i dag

Antalet butiker, restauranger och serviceställen: 164, varav 128 i gallerian.

Antalet besökare år 2019: Cirka 10 miljoner per år, varav 6,7 miljoner till gallerian.

Omsättning 2019: Totalt för hela Gränbystaden 3,3 miljarder kronor.

Källa: Gränbystaden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!