En framtidsfullmakt är en form av juridisk handling där man överlåter åt en annan person att hantera ens privatekonomi under en långvarig sjukdom. Det vill säga en sjukdom som omöjliggör att man själv kan betala räkningarna eller ta hand om avtal för hyra, el och abonnemang.
Under coronakrisen har intresset för att teckna en framtidsfullmakt ökat markant enligt Konsument Uppsala.
– Intresset har ökat, absolut. Det är många som har hört av sig om det här, säger konsumentrådgivaren Malin Thonäng.
Exakt hur många som har valt att teckna en framtidsfullmakt finns det ingen statistik över. Detta då de sällan registreras före att de behöver användas.
– Handlingen förvaras oftast hemma, så det finns inget offentligt register eller liknande där man kan se hur många som har tecknat en framtidsfullmakt eller vem som har fullmakten, fortsätter hon.
Vilka tycker du behöver teckna en framtidsfullmakt?
– Alla skulle jag säga, unga som gamla, vilket vi har sett med coronaviruset. Vem som helst kan ju hamna i ett långvarigt försvagat hälsotillstånd. Och även om du är gift så har man många avtal i ekonomin som är ens eget. Det viktiga är att göra det här innan man blir sjuk, säger Malin Thonäng.
För att framtidsfullmakten ska vara giltig måste den vara bevittnad av två personer, det vill säga samma regler som vid ett testamente. Det finns flera mallar att hitta på internet, men det är inget krav. Är man osäker om framtidsfullmakten ska gälla kan man få det prövat i domstol.