Intresset för fondsparande ökar – trots sämre ekonomi

När ekonomin tryter är det ofta sparandet som många drar in på först. Men de senaste månaderna har allt fler svenskar fått upp ögonen för att investera sina pengar. "Vi har fått nya vanor, och sparande är en del av det", säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.

Spargrisen är inte det bästa alternativet för ett långsiktigt sparande.

Spargrisen är inte det bästa alternativet för ett långsiktigt sparande.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-10-31 05:00

Livsmedelspriserna har ökat stadigt, drivmedelspriserna har nått nya höjder och elpriserna är högre än på länge. Svenska hushåll har det tufft just nu. Och när budgetar måste stramas åt är det för många sparandet som ryker först.

– Det är förödande att man drar ner på eller tar bort sparandet, men det är tyvärr en väldigt enkel åtgärd, säger Jennie Sandén.

Allt färre svenskar lade undan pengar på ett sparkonto under det tredje kvartalet 2022 (juli-september) jämfört med det tidigare kvartalet, enligt en ny undersökning från Klarna. Men hoppet för svenskarnas sparande är inte ute. För andelen som valde att investera sina pengar ökade i stället med 4 procent under samma period.

– Många svenskar väljer att spara och trots att det är en stökig period på börsen och i den svenska ekonomin så är det i jämförelse med förra kvartalet färre som sparar på ett bankkonto och fler som väljer att investera sina pengar. Detta indikerar att svenskarna har is i magen och väljer att investera trots ekonomisk oro, istället för att spara sina pengar på ett bankkonto utan avkastning, säger Uppsalafödda Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna, i en kommentar.

undefined
Jesper Eriksson, som växte upp i Uppsala, har varit Klarnas Sverigechef sedan september 2021.

En positiv utveckling, menar Jennie Sandén. Hon menar att det ökande intresset för investering dels kan bero på att de yngre generationerna fått upp ögonen för sitt eget sparande och hittat in till börsen.

– Jag tror också att det handlar om att många fått ett "wake-up call". Somliga har inget sparande och sitter i en situation där man tidigare tagit kredit om tvättmaskinen går sönder eller man ska ut och resa. Det har alltid varit enkelt att ta kredit, men nu är den plötsligt väldigt dyr. Ska man kunna fortsätta resa eller leva på samma sätt man gjort tidigare måste man ställa om och ha ett sparande, säger Jennie Sandén.

Därför är det viktigt att ha en buffert. En rimlig summa att sikta mot är 3–6 månaders utgifter, så att du kan klara dig utan inkomst i upp till ett halvår och ändå kunna betala hyran om du skulle bli sjukskriven eller bli av med jobbet.

– De pengarna ska ligga på ett sparkonto. Därefter bygger man upp sitt sparande på börsen, men det gäller pengar du inte behöver på 3 år eller mer. Ska du köpa lägenhet nästa sommar kan du inte spekulera och ha de pengarna på börsen. Men sparar du däremot till dina småbarn eller till pensionen ska du ha pengarna på börsen, eftersom sparhorisonten är längre, förklarar Jennie Sandén.

undefined
"Gå igenom dina utgifter och se vad du kan spara in på. Hur mycket pengar lägger du på mat ute, transport, kläder och konsumtion?" tipsar Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.

Och för de allra flesta är breda fonder ett bra alternativ på börsen, menar Jennie Sandén. Något som även många svenskar tycks ha snappat upp. 3 av 4 svenskar som investerar sina sparpengar gör det i just fonder, enligt Klarnas undersökning.

– Traditionella och etablerade fondalternativ fortsätter att dominera när det kommer till sparformer, säger Jesper Eriksson.

Men oavsett om man väljer fonder, aktier eller något annat är det till syvende och sist viktigast att hålla i.

– Sluta inte spara helt när det är tufft ekonomiskt, dra hellre ner på det. Ha inte ångest om du måste hoppa över en månad eller två. Det kan mycket väl hända att man inte har råd i december, men fortsätt då i januari eller februari i stället. Och har du inte redan ett sparande – se till att komma i gång. Det är nog det viktigaste, säger Jennie Sandén.

Fonder

En fond är en samling värdepapper, exempelvis aktier eller obligationer. Den som investerar i en fond köper andelar i den och tillsammans med de andra fondägarna blir man då delägare i fonden. Fonder förvaltas av fondbolag, som väljer vilka värdepapper fonden investerar i.

Det finns fonder med olika hög risk och olika hög möjlighet till avkastning.

Källa: Konsumenternas.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!