Solen skiner just den här septemberdagen över Ingemar Erikssons gård i Östhammar. Det betyder att han – och hans bror Mats Eriksson och sambo Eva Hjälm, som driver Sunnanängs Ekomjölk ihop – producerar el för egen vinning via solpanelerna som är installerade på taket. Och inte nog med det – den el som blir över säljs automatiskt tillbaka till elbolaget.
– Det är jäkligt bra, faktiskt. Det tickar ju på medan vi står här och pratar, säger Ingemar Eriksson.
Augusti månad var den dyraste elmånaden någonsin i Sverige. Och inte mycket talar för att det rekordet kommer stå sig särskilt länge. Många experter spår att kommande vinter kommer bli en riktig vargavinter elprismässigt.
– Augusti hade blivit väldigt dyrt om vi inte hade installerat solpanelerna. Nu klarade vi oss lindrigt undan, säger Ingemar Eriksson.
Faktum är att Ingemar Eriksson inte bara klarade sig lindrigt undan. Sanningen är att han inte behövde betala en krona för elen i augusti. När hans sambo Eva Hjälm kommer ut till altanen med papper i hand visar det sig att majoriteten av elfakturorna det här året visar beloppet noll kronor. Saldot visar att gården ligger plus 21 000 kronor i el, eftersom solpanelerna har producerat mer el än vad gården gör av med så långt in i 2022.
– Men det blir ändå dyrt i november och december, för då lyser ju solen inte alls. Det är det som är baksidan med solpaneler. Så då kan vi säkert få en elräkning på omkring 40 000 kronor någon månad, säger Ingemar Eriksson.
Ingemar Eriksson bestämde sig för övergå till solel hösten 2019. Nu har han haft solcellsanläggningen på plats i tre år och det ligger till grund för att den nu blivit lönsam. Särskilt eftersom det kostade omkring 500 000 kronor att få den på plats, inklusive avdrag och bidrag. Själva beslutet att investera i solpaneler tog han först och främst med klimatet i åtanke.
– Det var huvudanledningen till varför vi gjorde det här från första början, miljöaspekten alltså. Och sen lockade det så klart att man kan sälja den el som blir över, säger Ingemar Eriksson.
Men solpaneler tämjer inte lantbrukarnas elräkningar över en natt. Elin Torstensson som driver Elins Glada Ekologiska Kor i Östanå menar att det är för dyrt att göra själva investeringen, om man inte redan haft solpaneler på plats ett tag redan.
– Det är säkert jättebra för de som haft solel i några år nu. Men för mig blir det inte lönsamt att sätta upp solpaneler nu, säger hon.
Hon utvecklar resonemanget:
– Med tanke på att elpriserna spås slå i taket i vinter så är prio för mig att familjen ska ha mat på bordet, att man har bränsle i bilen och att man ska kunna ta sig till och från jobbet. Experterna tycker ju att man ska ha en buffert också. Med tanke på att solel först blir lönsamt efter några år så är det inte aktuellt för mig att lägga pengar på att sätta upp paneler nu, säger Elin Torstensson.
Ingemar Eriksson på Sunnanängs Ekomjölk i Östhammar håller med. Eftersom han också betalar av installationen av solpanelerna årsvis är det först i år som han märkt att investeringen betalar av sig.
Hur nöjd är du i dag att ni installerade solpaneler för tre år sedan?
– Väldigt nöjd förstås, det går inte att säga något annat. Och det är ju dyrare att investera i en solcellsanläggning idag än vad det var när jag gjorde det för tre år sedan.