Influencers – vår tids reklampelare

I stället för traditionell reklam är det numera influerare, även kallade influencers, som hjälper företagen att få fart på julkommersen. Men hur stor påverkan har de egentligen på vår köpprocess?

Vanlig reklam når en bred målgrupp, men produkter som en influerare med närmare en miljon lojala följare marknadsför får ett större genomslag. Therese Lindgren är en av Sveriges största profiler på Youtube och Instragram.

Vanlig reklam når en bred målgrupp, men produkter som en influerare med närmare en miljon lojala följare marknadsför får ett större genomslag. Therese Lindgren är en av Sveriges största profiler på Youtube och Instragram.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi2019-12-07 11:02

Influencer marketing, eller marknadsföring via influerare, växer i rekordfart. Enligt Institutet för reklam och marknadsföring, IRM, har annonsörers investeringar i influerare växt från 205 miljoner kronor 2014 till ca 800 miljoner 2018. I år ligger prognosen på 950 miljoner kronor.

Influerare påverkar vår köpprocess - men i vilken grad är mer oklart. I en kandidatuppsats från Lunds universitet från ifjol kom man fram till att det moment där influerare hade störst påverkan var i informationssökningssteget, då konsumenten sökte inspiration.

– Och de som påverkade mest var de som uppfattades som genuina, som konsumenterna kunde relatera till, säger Dennis Sahlström, en av författarna till rapporten.

Träningsprofilen och influeraren Alexandra Pizzoni, 35 år, har omkring 9 000 följare på Instagram och bloggar även på Elle. Hon tror att influerare har en betydligt större makt att påverka vilka julklappar vi köper än vad traditionell reklam har.

– Vanlig reklam når en bredare målgrupp, men kraften ligger i den lojala följarskara som influerare har, säger hon.

Alexandra Pizzoni är noga med att poängtera att hon aldrig skulle uppmana någon till att köpa något som hon inte kan stå för, som bantningspreparat eller skönhetsingrepp.

– Jag tycker att det är viktigt att förmedla sådant som känns äkta. Jag skriver ofta|reflekterande inlägg om stress eller prestationsångest|och gör bara samarbeten med varumärken som jag själv gillar. Det följer med ett stort ansvar att exempelvis inte uppmana till slit-och-släng-konsumtion.

Magdalena Petersson McIntyre forskar om konsumtion, mode och genus på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och är föreståndare för Centrum för konsumtionsvetenskap. Hon är aktuell med en ny studie där hon har gjort djupintervjuer med influerare och bloggare.

– Genom att vi|utvecklar en relation till influerarna vi följer gör det också att produkterna de marknadsför får ett stort genomslag. Influerare som jag intervjuat har berättat om att de nämnt en mascara i ett inlägg och hur den sedan har sålt slut på en gång, säger hon.

Och just julen är en särskilt bra period att marknadsföra produkter via influerare.

– Julen handlar mycket om konsumtion och är en period då många företag omsätter som mest. Det gör det enkelt för influerare att väva in vackra bilder på julpyntade hem, tipsa om julklappar och göra olika samarbeten, samtidigt som företag ser sin chans att marknadsföra sina produkter genom dem.

Detta är ofta en vinst för företagen genom att de når sin specifika målgrupp på ett mycket effektivare och billigare sätt.

För konsumenterna kan det dock bli svårare att avgöra vad som är äkta och vad som är reklam. För trots att sponsrade inlägg i sociala medier eller på bloggar numera måste markeras som annonser|finns risken att reklam smyger sig in ändå, enligt Magdalena Petersson McIntyre.

– Ibland kan en influerare lägga ut en bild|på sig själv med kläder där man kan svajpa till direktköp. Här är det svårt att avgöra om de har fått betalt för att ha på sig plaggen, om de hoppas att inlägget kommer leda till att de får betalt, eller om de bara genuint vill tipsa om kläderna.

LÄS MER: Skatteverket granskar lokala influencers

LÄS MER: Unga lyssnade mer på kända influencers

Vad är en influerare?

Influencer eller influerare _ från engelskans påverkare _ är en inspiratör och opinionskapare som framträder i sociala medier och andra kanaler och genom sitt agerande påverkar andra människors attityder och handlingar. Ofta får de betalt för att visa eller omtala produkter och varumärken på ett personligt och positivt sätt och därigenom påverka konsumenter.

Källa: Framtid.se,Influencermarketing-företaget Beatly

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!