Många missar att deklarera sin bostadsuthyrning

Allt fler hyr ut sin bostad i andra hand. Men enligt Skatteverket missar många att deklarera intäkterna.

Jan Janowski är samordnare på Skatteverket. "Det är inte så knepigt egentligen", säger han om reglerna kring uthyrning av bostad och deklarationen.

Jan Janowski är samordnare på Skatteverket. "Det är inte så knepigt egentligen", säger han om reglerna kring uthyrning av bostad och deklarationen.

Foto: Fialotta Bratt

Ekonomi2022-04-24 11:00

Enligt Skatteverket blir det vanligare att hyra ut sin bostad i Sverige. Hos landets största hyresplattform Blocket ökade ansökningarna i Uppsala med 50 procent inför höstterminen 2021 när många studenter återvände till staden efter digitala studier under pandemin. Uppsala var även en av de städer i Sverige där medianhyran på andrahandshyror ökade mest under stora delar av förra året. Enligt en rapport från Blocket steg andrahandshyrorna i Uppsala med 22 procent från januari till september 2021.

undefined
Reglerna för deklarationen är olika beroende på om det är en bostadsrätt, hyresrätt eller hus man hyr ut.

Men trots att 72 000 svenskar och 2 947 Uppsalabor deklarerade sin bostadsuthyrning förra året så är det många som missar att deklarera eller har missförstått reglerna, enligt Skatteverket.

Jan Janowski är samordnare på Skatteverket och enligt honom är det svårt att veta exakt hur många som missar att deklarera intäkter från bostadsuthyrning men det finns ett mörkertal.

– Det borde vara fler som deklarerar uthyrning av bostad med tanke på hur mycket bostäder som ligger ute på diverse förmedlingsplattformar. Men också med tanke på hur vanligt det har blivit med så kallad hemester under pandemitider där fler hyr ut, säger han.

undefined
Jan Janowski är samordnare på Skatteverket. "Det är inte så knepigt egentligen", säger han om reglerna kring uthyrning av bostad och deklarationen.

Vid en snabb sökning på Airbnb vecka 28 i sommar hittar man i Uppsala allt från rum och mindre lägenheter till femrumsvillor med pool. Kostnaden varierar från 210 kronor till 5 000 kronor per natt.

Det vanligaste misstaget är helt enkelt att man missar att deklarera överskott från uthyrningen. Inkomster från uthyrning av bostäder som överstiger schablonavdraget på 40 000 kronor ska deklareras.

– I kontroller har vi märkt att det ofta har att göra med okunskap i grund och botten, att man inte är medveten om att det är något man ska ta upp, förklarar Jan Janowski.

undefined
Exakt hur stort mörkertalet är på hur många som missar att deklarera sin bostadsuthyrning vet Skatteverket inte men de ser en skillnad mellan hur mycket som finns på förmedlingsplatformar jämfört med hur många som deklarerar.

Men även de som deklarerar inkomsterna från uthyrningen gör missar, främst gällande fel avdrag.

– Det kan vara att man gör avdrag för ränteavgifter man haft eller hemförsäkring till exempel. Och det är ju det schablonavdraget på 40 000 kronor är till för.

Vilka avdrag man får göra utöver schablonavdraget skiljer sig nämligen beroende på vilken slags bostad man hyr ut. Hyr du ut en bostadsrätt så får du göra avdrag med den avgift du betalar till bostadsrättsföreningen. Har du hyresrätt får du göra avdrag för din hyra och har du ett småhus, fritidshus eller villa så är det i stället 20 procent av hyresintäkten du får göra avdrag med.

Men det finns enkla tips för den som ska deklarera uthyrning. Det viktigaste att tänka på är att om man hyrt ut sin bostad för mer än 40 000 kronor per år så bör man göra en uträkning för att se om det är ett överskott att ta upp i deklarationen. Är det under 40 000 kronor så behöver man inte ta upp det. Skatteverket har även en beräkningshjälp som underlättar för den som själv inte har koll på alla regler.

undefined
Skatteverket har sedan 2020 en beräkningshjälp på sin hemsida där man enkelt kan ta reda på om och vad man behöver deklarera gällande bostadsuthyrning.

– Man behöver endast veta det man enkelt har koll på själv, det vill säga sin hyresintäkt, vad det är för slags bostad och hur många dagar man hyrt ut. Sedan räknar den ut allt åt dig. Man får allt summerat men kan titta detaljerat på hur beräkningen är gjord och varför. Sen får man ett resultat vilket överskott, om något, och vart i deklarationen det ska tas upp och hur stor skatten blir slutändan, förklarar Jan Janowski.

Tjänsten är enkel att använda utan att logga in och det krävs ingen E-legitimation. Har man redan skickat in deklarationen och missat att deklarera bostadsuthyrning så går det bra att lämna in en ny deklaration innan 2 maj.

Deklarationen

Man kan behöva betala skatt på hyresintäkter som överstiger schablonavdraget på 40 000 kronor.

Skatten är 30 procent på överskottet. 

Regelverket varierar beroende på om man hyr ut småhus, bostadsrätt eller hyresrätt.

Om uthyrningen liknar hotellverksamhet kan man behöva betala moms. 

På Skatteverkets hemsida finns beräkningsverktyg där man kan fylla i uppgifter kring uthyrningen och få hjälp att beräkna om den behöver deklareras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!