Restaurangbranschen har drabbats hårt av cononaviruset och tappat stora delar av sin omsättning, det har tidningen tidigare rapporterat om. Så även den hyllade Uppsalakrogen Dryck och mat som sedan utbrottet i början av mars i omgångar har legat på sin hyresvärd, statligt ägda Jernhusen, om extra stödinsatser för få verksamheten att fungera. Utan resultat.
Hoppet väcktes 25 mars när regeringen presenterade ett förslag om att avsätta 5 miljarder kronor i en så kallad tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher, som exempelvis restauranger, handel och besöksnäring. Upplägget bestod i att hyresgästen skulle kunna få en hyreslättnad på upp till 50 procent perioden 1 april–30 juni. Staten och fastighetsägarna föreslogs dela på kostnaden.
Kort därefter kontaktade Dryck och mat på nytt Jernhusen, som var avvaktande till det hela då förslaget först skulle godkännas av riksdagen och EU. Som sista instans gav EU klartecken i förra veckan. Sedan dess har det hänt saker.
– Vi har nått en tillfällig överenskommelse med fastighetsägaren, som jag inte kan kommentera närmare än att vi känner oss okej med den, säger Dryck och mats delägare Cemil Alparslan som har drivit krogen tillsammans med Niklas Engemar sedan 2016.
Vad betyder det här för er fortsatta verksamhet?
– Det har varit avgörande för oss. Vi känner oss trygga med att vi kommer att kunna ta oss igenom det här nu fram till sommaren, men det är också tack vara andra stöd och lättnader som minskade arbetsgivaravgifter och korttidspermitteringar.
Hur ser du tillbaka på processen?
– Att ett statligt ägt bolag har väntat på statliga subventioner tycker vi har varit anmärkningsvärt. Vi har valt att ställa frågan principiellt om det ska vara på det här sättet. Ett bolag som Jernhusen måste ha ett större perspektiv och agera lugnande, men de gjorde precis tvärtom när vi först tog kontakt, och det tycker vi var märkligt.
Jernhusen äger fastigheter vid 37 järnvägsstationer i Sverige och har ett tiotal hyresgäster i Uppsala. Så här ser de på situationen med Dryck och mat, som har sin lokal i det gamla stationshuset:
– Vår målbild har hela tiden varit att tillsammans med hyresgästen hitta en så bra lösning som möjligt för att nå ett avtal där de kan fortsätta med sin verksamhet, säger bolaget pressansvariga Cecilia Granath.
Varför har det dröjt?
– Jag tror att det här beror på en del missförstånd. När vi väl kom till att diskutera på riktigt kom vi fram till bra lösningar på en gång. En viktig sak i detta var att statens paket blev klart först i torsdags i förra veckan.
I början av april uttalade sig Handelskammaren i Uppsala län om läget mellan fastighetsägare och hyresgäster i länet. Då beskrevs det som minst sagt ansträngt där många hyresgäster, utöver Dryck och mat, uttryckte frustration, ilska, och upplevde att hyresvärden inte tog deras situation på allvar. Nära två veckor senare är fler branscher än handel, restaurang, hotell och besöksnäring i behov av hyreslättnader.
– Det finns även konsultföretag och liknande som har problem med sina lokalkostnader för tillfället. Det pågår fortfarande samtal och jag uppfattar det som att det finns en stor vilja från fastighetsägarna att vilja hjälpa livskraftiga företag, säger handelskammarens näringspolitiska expert Håkan Tribell.