I de 9 000 kvadratmeter stora lokalerna i Maskrosen huserade tidigare institutionen för mark och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Sedan institutionen flyttade har lokalerna stått tomma. Nu har arbetet med att bygga om lokalerna precis startat.
– Det här är en gemensam satsning mellan Akademiska hus och SLU:s Green Innovation park där näringsliv, akademi och samhälle ska kunna mötas och där företagssatsningar ska kunna fortsätta att växa och utvecklas, säger Christian Jönsson, fastighetsområdeschef på Akademiska hus.
Redan i dag finns Green Innovation Park etablerat på ett flertal platser inom Campus Ultuna med verksamheter som bedriver utveckling med koppling till forskningen inom gröna näringar. Totalt handlar det om drygt 50 företag som i dag är verksamma inom ramen för detta.
Nu ska samarbetet både breddas och utökas.
– Många företag som redan finns här har nu växt och skalat upp sina verksamheter och behöver nu nya lokaler. Med den här nya satsningen kan vi erbjuda de företag som kommit en bit i sin utveckling nya lokaler, säger Anna Mård, strategisk uthyrare på Akademiska Hus.
Urban Eriksson, vd för SLU Holding som driver Green innovation park, välkomnar satsningen.
– Allt eftersom företagen utvecklas är det en stor fördel att växandet från mindre till större lokaler kan ske på samma plats. Det är en fördel för växande företag att på nära håll ha tillgång till sina nätverk, forskningen och samarbetspartners som SLU Holding, säger Urban Eriksson.
Han betonar också:
– Ännu fler ändamålsenliga och flexibla lokaler med tillgång till labb gör SLU och Ultuna till en ännu populärare plats för startup-företag men även för etablerade bolag, tjänsteföretag och organisationer.
När UNT är på plats har ett bygg- och entreprenörsföretag precis påbörjat arbetet med att totalrenovera lokalerna och omvandla dem till moderna lokaler med kontor, labb, produktutvecklingsytor och odlingsytor.
– Vi räknar med att upp mot 400 personer i olika företag ska kunna komma att arbeta här. Upplägget baseras på både på att man har egna lokaler samt att det finns en delningsekonomi med gemensamma utrymmen som kök, toaletter och konferensdel, förklarar Anna Mård.
Hos Akademiska hus har man under flera år noterat ett stort intresse av etablera sig på Ultuna. Ombyggnaden av Maskrosen kostar 200 miljoner kronor och är ett Akademiska hus större projekt i Uppsala för tillfället.
– Uppsala är attraktivt med sina båda universitet. Även ett redan dynamiskt näringsliv är något som drar och lockar nya aktörer. Lägg sedan till att Uppsala växer. Detta ökar intresset att finnas här ytterligare. Detta vill vi vara en del av, säger Christian Jönsson.
Hos Akademiska hus öppnar man därför upp för ytterligare ombyggnationer av befintliga lokaler.
I de södra delarna av Ultuna vid hållplatsläget för den planerade spårvagnslinjen planeras en renovering av en lokal på 4 000 kvadratmeter.
– Uppsala växer och satsningen på sydöstra staden kommer att göra Ultuna ett ännu attraktivare område att etablera sig på, säger Christian Jönsson som fortsätter:
– Lägger vi sedan till den nya kapacitetsstarka kollektivtrafik som planeras så knyter den Ultuna ännu närmare centrala Uppsala liksom Stockholm och Arlanda. Då hamnar Ultuna i ett helt annat läge och får en helt annan potential.
Ombyggnaden av Maskrosen beräknas vara klara i början av 2025.