Från slutet av 1950-talet och fram till 2008 slaktades varje vecka här mellan 500 och 600 nötkreatur och 700 till 1 000 grisar.
Nu är slakteriverksamheten borta sedan länge. Delar av det gamla Scanslakteriet – som en gång i tiden var en av Uppsalas största arbetsplatser – finns kvar medan delar ersatts med nybyggda lokaler.
Peter Salmén är fastighetsutvecklare på fastighetsbolaget Areim som äger den tidigare slakterifabriken och flera andra fastigheter i området.
Vi möter upp honom och kollegan och fastighetschefen Joel Ajne vid en grannfastighet på Verkstadsgatan.
Det gamla slakteriområdet är nu en del av den vision som Areim håller på att förverkliga och som går under namnet Slakthusområdet. Där ingår Scans fastighet och några till som ligger i närheten.
Tanken är att riva och bygga nytt samt förvalta befintliga fastigheter och skapa ett modernt kontors- och verksamhetsområde i de södra delarna av Boländerna.
– Den fastighet där vi står nu ingår även den i det som vi kallar slakthusområdet, förklarar Peter Salmén.
Här pågår ett febrilt arbete i en skogsdunge. Här byggs 8 000 kvadratmeter som ska vara inflyttningsklart i början på 2024 och ska fyllas med kontor, industrilokaler, restaurang och kanske ett gym.
– Många intressenter som vi har kontakt med vill ha en helhet där de har sin verksamhet. Då är närheten till matställen viktigt, inte bara sådana som serverar lunchbufféer. Det är också klart att Food and Company ska etablera sig här, berättar Peter Salmén.
Mitt emot, på andra sidan gatan, ligger en fastighet på nästan 10 000 kvadratmeter där den befintliga byggnaden ska fräschas upp och ge plats för nya hyresgäster.
– I dag är det Wennmans bilplåt som håller till där. De har redan skrivit avtal och flyttar in i en av de nya byggnaderna på Scans gamla slakteriområde.
Peter Salmén och Joel Ajne pekar på en stor banderoll som visar hur området ska se ut i framtiden med nya byggnader och uppfräschade byggnader med nya fasader.
– Vi kommer även att placera belysning på husfasaderna i området för att skapa en trevlig och inbjudande miljö, förklarar Joel Ajne.
Det var i slutet av 1950-talet som slakteriet började byggas upp – fullt utbyggt var golvytan 20 000 kvadratmeter med utrymmen för slakt, styckning och paketering.
Inne på slakteriområdet finns en del av SCAN:s lokaler kvar. Annat är rivet och ersatt med nya lokaler.
Parallellt med Verkstadsgatan håller en byggnad på 1 900 kvadratmeter att byggas. Här ska Evidensia veterinärklinik flytta in och ha smådjursmottagning och utbildningar.
En bit bort på området har en liknande byggnad börjat byggas. Här ska Airforestry som arbetar med utveckling av drönare och maskiner för skogsgallring flytta in.
Enligt Joel Ajne och Peter Salmén kommer hela området på Verkstadsgatan och Danmarksgatan att omfatta cirka 70 000 kvadratmeter med lokalyta.
Hur ser hyresläget ut i dag?
– Vi har åtta avtal klara och det hör av sig intressenter hela tiden. Vi utvecklar och bygger på spekulation här. Det gör att många hyresgäster har möjlighet att flytta in med ganska kort varsel, säger Peter Salmén.
Han förklarar att många företag inom både IT och life science är i en fas i sin utveckling att de letar produktionslokaler nu.
– Uppsala är expansivt och växer och vi noterar att företag inom bland annat IT och life science efterfrågar lokaler i stor omfattning. Det gör Uppsala intressant. Så jag kan inte säga att vi har någon avmattning, säger han.
Står man på gatan utanför området ser man en gul tegelbyggnad i flera våningsplan som det står slakthusområdet på. Där var det kontorslokaler, tvättrum och matsal under slakteriepoken.
– Vi har försökt att behålla de gamla detaljerna så långt det går i vissa lokaler, berättar Joel Ajne.
I den gula tegelbyggnaden finns det klotter på originalkaklet i trappuppgången
– Det var några som var här och gjorde det innan vi började renovera. Först tänkte vi ta bort det, men det är ju snyggt så vi valde att behålla det, förklarar Peter Salmén.
De berättar att de varit på utbildning hos Uppsala Industriminnesförening och lärt sig mera om slakterihistorien.
– Vi har fått ta del av ett antal bilder som vi kommer att hänga upp här för att visa hur det såg ut en gång i tiden, säger Joel Ajne.