Inför det stundande gymnasievalet där omkring 4 300 nioendeklassare i länet ska välja utbildning slår Svensk Näringsliv ett slag för yrkesutbildning med hjälp av bland annat statistik från sajten Ekonomifaktas gymnasiepejl. Där kan man bland annat se hur stor andel av eleverna som var etablerade på arbetsmarknaden ett respektive tre år efter examen och vilken medianinkomst respektive yrkesgrupp hade.
I Uppsala län var det ett gymnasieprogram där samtliga eleverna ett år efter examen var etablerade på arbetsmarknaden. Det var de elever som 2018 slutförde sina studier vid yrkes- och transportprogrammet i Östhammars kommun.
– Ett yrkesprogram leder ofta till ett jobb direkt efter studenten och möjligheterna att utvecklas i yrkeslivet är goda. För många kan ett yrkesprogram vara ett bättre val än ett högskoleförberedande program. I dag uppmanas unga av sina föräldrar och andra vuxna att välja brett. Den uppmaningen gör att många väljer det högskoleförberedande samhällsprogrammet utan att sen börja studera, säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen, i ett pressmeddelande.
Andra program som placerade sig högt på listan när det gäller etableringsgraden var bygg- och anläggningsprogrammet samt industritekniska programmet i Tierp med en etableringsgrad på 88 respektive 83 procent.