Det kallas "fast fashion", kläder som produceras och säljs billigt för att snabbt bli utbytta av nyare, trendigare plagg. Enorma mängder kläder tillverkas och slängs vilket får klimatet att lida – modeindustrin står för mer av de globala koldioxidutsläppen än flyget och sjöfarten tillsammans.
Men i tider av klimatångest och ekonomiska utmaningar finns det en bransch som kan locka lite extra – den cirkulära marknaden. Att ge sina överflödiga plagg ett andra liv är ett hållbarare alternativ än att slänga, att sälja och köpa begagnat kan dessutom ge en lite tjockare plånbok.
– Det finns verkligen en marknad för det här. Många vill lämna in och handla secondhand, säger Linda Zetterlind Millerud.
Hon driver tillsamman med systern Elin secondhandbutiken Stil Uppsala. Målet har, sedan starten 2020, varit att skapa en välsorterad butik som känns som en "vanlig" klädaffär.
– Många kläder som kommer in har fortfarande orginaletiketten kvar. Det finns så mycket fina, knappt använda plagg där hemma i garderoberna, säger Linda.
De som kommer till Stil Uppsala söker ofta efter finare märkeskläder till bra pris men även kläder i en lägre prisklass, från kedjor som till exempel H&M och Lindex. Många är även ute efter finare material som siden, viskos, linne och bomull.
– Från början var tanken att vi bara skulle sälja begagnade märkeskläder. Men vi vill att alla ska kunna komma hit, att det ska passa alla plånböcker, stilar och storlekar. Vi får in väldigt mycket fint från de billigare kedjorna också, säger Elin Zetterlind Millerud.
– Rodebjer, Acne, Ganni, By Malene Birger, Filippa K och Dagmar är populära, även märken som Arket, Cos och Other Stories är uppskattade. Sedan är det också märken som Weekday, Monki och Zara som går väldigt bra, berättar butiksbiträdet Hilma.
På kedjan Beyond Retro i Uppsala är man nischad mot vintagekläder. Märken som Levis, Wrangler, Champion och Adidas är alltid populära. Det färgstarka utbudet lockar till sig en bred publik, bland annat trendmedvetna ungdomar som suktar efter 1990-talets flared jeans med låg midja.
– Skolkidsen vill kanske ha någon korsett, low waste jeans eller ett par track pants. De äldre är mer ute efter typ skjortor, det kan också vara att man vill ha kvaliteten som finns i de äldre plaggen eller att man tycker det är kul att se tillbaka på gamla märken och modeller, säger butikschefen Susanne Delborn.
Hon tror att det ökade intresset för vintagekläder dels handlar om en ökad klimatmedvetenhet, dels om att det just nu trendar hos den yngre generationen, bland annat på appar som TikTok.
Fördomar om sunkiga kläder och röriga butiker kan göra att många drar sig för att handla begagnat. Systrarna Linda och Elin Zetterlind Millerud är noga med att kläderna som säljs ska vara fräscha och ångar plaggen innan de hängs ut i butik. För den som är nyfiken på att börja handla secondhand har de några tips:
– Gå till en sorterad secondhand, du kan börja med att bara gå in och inspireras. Till en början kan man leta efter klassiska plagg, typ denim. Man kan också kolla efter accessoarer, typ en väska, om man tycker det känns lättare än storleksbaserade plagg. När du väl är här, våga prova! Storlekarna kan skilja sig mycket mellan märken och beroende på vilken tidsepok plagget är ifrån.