Här är bästa produkterna mot torra läppar

Hur står sig klassikern Lypsyl mot lyxmärken som Elizabeth Arden och finns det egentligen något botemedel mot torra läppar? Jodå, vårt test visar att även billigare cerat kan ha vårdande egenskaper.

Åtta läppbalsam i varierande prisklasser har bedömts och rangordnats utifrån funktion, användning, doft, konsistens och förpackning.

Åtta läppbalsam i varierande prisklasser har bedömts och rangordnats utifrån funktion, användning, doft, konsistens och förpackning.

Foto: Stina Lagerkvist/TT

Ekonomi2019-11-14 18:34

Under vinterhalvåret behöver läpparna lite extra skydd mot kyla och torr luft. Men är alla produkter som sägs vara vårdande egentligen så bra? Eller kan de ha motsatt effekt - att läpparna blir mer känsliga för yttre påfrestningar?

Hudexperten och forskaren Marie Lodén, vd för Eviderm Institute, förklarar att läppbalsam är en snabb lösning som känns bra för stunden, men i längden kan hudens naturliga skydd förstöras.

– Förut pratade man om att bli "Lypsyloman". Hade man väl börjat var man tvungen att fortsätta.

Hon tror inte att klassikern som har funnits i mer än hundra år är speciellt bra, trots att den är så allmänt känd att många kallar alla sorters cerat för Lypsyl. I vårt test av åtta olika sorter kommer den också på sista plats. Den är lite kletig och efter ett par påstrykningar börjar läpparna kännas strama och man känner behov av att sätta på mer hela tiden.

Flera av de andra produkterna i testet ger dock känslan av att ha ett mjukgörande skydd kvar i flera timmar. Den största skillnaden ligger i själva användningen: förpackning, doft och upplevelse vid applicering. Bäst i test är Elizabeth Ardens lyxiga cerat som har en perfekt krämig konsistens och en fräscht kryddig doft.

Men så är det också väldigt dyrt, liksom Cliniques, som till och med sägs göra huden runt läpparna mindre rynkig, trots att den inte appliceras där.

– Det är en myt att man kan ta bort rynkorna. Det finns ingen vetenskap som visar att det är möjligt, säger Marie Lodén.Spelar det någon roll om man köper ett läppbalsam för 15 eller 300 kronor?

– Det tror jag inte. Det kan nog vara lika illa med ett dyrt som ett billigt.

Marie Lodén menar att det inte finns något belägg för att innehåll som antioxidanter och C-vitamin skulle vara speciellt nyttiga för huden, de är mer modeord som är populära att använda i hudvårdssammanhang just nu. Däremot är det bra med fuktbindare som karbamid, glycerin och panthenol.

–  I flera studier har vi sett att fuktbindare släcker ut den dåliga effekten.

Enligt vårt test fungerar klassikerna Carmex och Försvarets hudsalva _ båda med runt 80 år på nacken _ riktigt bra. Något nyare och ännu bättre är Burt´s Bees honungsbalsam.

Personligen föredrar Marie Lodén att använda Idominsalva.

– Den innehåller vaselin som ger ett skyddande fettlager på huden och zink som har lugnande och läkande egenskaper.

TESTET

1. Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick

Kommentar: Lyxigt

Cirkapris: 275 kr

Storlek: 3,7 g

Produktbeskrivning: "Vårdande för alla väder med vitamin E och skydd mot solens skadliga strålar."

Solskyddsfaktor: 15

Plus: Läppbalsam utformat som ett lyxigt läppstift. Mycket smidigt att använda, det är superlätt att applicera precist och konsistensen är perfekt mjuk och krämig. En svagt kryddig doft för tankarna till en spabehandling. Läpparna blir mjuka och känslan stannar kvar länge.

Minus: Det finns mycket billigare produkter som har i princip samma effekt. Läppstiftsmodellen tilltalar nog inte alla.

2. Clinique Repairwear Intensive Lip Treatment

Kommentar: Dyrt

Cirkapris: 370 kr

Storlek: 4 g

Produktbeskrivning: "Intensivt vårdade med antioxidanter som minskar rynkor på och omkring läpparna."

Solskyddsfaktor: Nej

Plus: Även det här har en lyxig och fin förpackning i form av ett silvrigt läppstifthölje. Ceratet är lagom mjukt och känns vårdande. Det behöver bara styrkas på ett par gånger om dagen och läpparna håller sig mjuka.

Minus: Det är väldigt dyrt, en så kostsam produkt borde även erbjuda solskydd. Det rosatonade stiftet kommer inte att passa alla och lite trist också att det inte har någon doft.

3. Burt’s Bees Honey Lip Balm

Kommentar: Naturligt

Cirkapris: 49 kr

Storlek: 4,25 g

Produktbeskrivning: "100 % naturell, återfuktar torra läppar med honung och vitamin E."

Solskyddsfaktor: Nej

Plus: Lagom mjukt och lätt att stryka ut. Det upplevs naturligt med en stark honungsdoft och flera naturliga ingredienser, innehållsförteckningen är förhållandevis kort utan en massa kemiska tillsatser. Mjukgörande och flera timmar efter applicering känns det som att det nyss sattes på.

Minus: Det kan bli en aning för mjukt, särskilt om det blir lite varmt. Honungsdoften kan vara något påträngande.

4. Carmex Stick

Kommentar: Kylande

Cirkapris: 35 kr

Storlek: 4,25 g

Produktbeskrivning: "Långvarigt skydd som lindrar samt återfuktar och förebygger torrhet."

Solskyddsfaktor: 15

Plus: Uppfriskande doft av menthol som ger en kylande känsla. Mjukt och lätt att styrka ut. Känns återfuktande för läpparna, som håller sig smidiga i flera timmar efter användning. Solskyddsfaktorn ökar användningsområdet.

Minus: Det kan ta tid att vänja sig vid den kylande och stickande känslan och gillar man den inte är produkten oanvändbar. Ceratet är också väldigt mjukt och lite klibbigt, så det är lätt att applicera för mycket.

5. Apoteket Försvarets hudsalva

Kommentar: Kladdar

Cirkapris: 25 kr

Storlek: 9 ml

Produktbeskrivning: "Mjukgörande salva för läppar och torr hud med jordnötsolja."

Solskyddsfaktor: Nej

Plus: Hudsalvan luktar gott och naturligt av bivax och vanilj. Den känns väldigt mjukgörande och lagom tjock, inte alls klibbig. Salvan tränger in bra och läpparna blir mjuka. Den kan också appliceras på torr hud.

Minus: Förpackningen är inte den bästa, den är onödigt stor för läpparna, locket sitter hårt och blir klibbigt då man trycker tillbaka ceratet.

6. The Body Shop Vitamin E Lip Care

Kommentar: Inte prisvärd

Cirkapris: 75 kr

Storlek: 4,2 g

Produktbeskrivning: "Läppvård med vitamin E och fuktgivande vetegroddsolja."

Solskyddsfaktor: 15

Plus: Ceratet har en sötaktig vaniljdoft och känns väldigt mjukgörande när det stryks ut. Det upplevs som att läpparna får lite nyttigt fett och blir mjuka. Solskyddsfaktor är ett plus.

Minus: Inte alls prisvärt, det finns billigare balsam som fungerar mycket bättre. Läpparna blir lite klibbiga och efter tio minuter får man lust att sätta på mer eftersom de känns strama.

7. Nueva Cerat

Kommentar: Hårt

Cirkapris: 29 kr

Storlek: 4,65 g

Produktbeskrivning: "Lenande och skyddande för ömtåliga läppar."

Solskyddsfaktor: Nej

Plus: Fräsch, syrlig och sötaktig doft. Ganska lätt att applicera och gör läpparna mjuka. Det är förhållandevis billigt och kan användas av alla.

Minus: Det är lite hårdare än de andra och gör att läpparna känns klibbiga. Det upplevs inte vara vårdande och behöver användas några gånger varje dag.

8. Lypsyl Original

Kommentar: Billigt

Cirkapris: 14 kr

Storlek: 4,2 g

Produktbeskrivning: "Bevarar läpparnas fuktbalans och förhindrar uttorkning, med olja och vitt bivax."

Solskyddsfaktor: Nej

Plus: Det är billigt och fungerar bra att använda. Känns skönt att stryka ut och mjukar upp torra läppar.

Minus: Luktar parfymerat vax och känns inte speciellt nyttigt. Det är kletigt och smetar lätt utanför läpparna. Det verkar inte tränga in utan lägger sig utanpå. Efter ett par appliceringar börjar man slicka på läpparna som känns lite uttorkade och strama.

Så gjordes testet

Åtta läppbalsam i varierande prisklasser har användes under ett par dagar i taget. Vi har jämfört hur ofta de behövde styrkas på och effekten på läpparna. De har bedömts och rangordnats utifrån funktion, användning, doft, konsistens och förpackning.

Leverantörer: Apoteket.se, Burtsbees.com, Carmexsverige.se, Clinique.se, Elizabetharden.se, Kelemata.it, Lornamead.com, Thebodyshop.com/sv-se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!