För en tid sedan kom det slutgiltiga beskedet i den bostadsrättsförening i Johannesbäck i Uppsala där Göran Adler bor, när det gäller den framtida månadsavgiften.
Från 2023 väntar en höjning på 15 procent till följd av det allmänna ekonomiska läget i landet samt en fasadrenovering i föreningen.
– Jag har bott här i elva år och det har tidigare varit förhållandevis billigt med väldigt få och små höjningar av månadsavgiften, säger socialsekreteraren Göran Adler som bor i en tvårrummare.
Nu blir det istället en rejäl höjning som kommer att ge en knapp femhundring mer i månadsavgift för honom.
– Visst den kommer att märkas även för mig, men jag har ett bra jobb och en lagom stor lägenhet. Med alla kostnadsökningar inräknade uppskattar jag att det nu blir cirka 1 000 kronor mera i boendekostnader för mig per månad.
Han konstaterar att han ändå sitter ganska bra till.
– Den här höjningen kommer att slå hårdare för de som är lite yngre här och som har småbarn hemma och kommit in på bostadsmarknaden senare än jag. Då pratar man i många fall om helt andra boendekostnader som nu blir verklighet.
Föreningen han bor i är från 1958 och har under åren genomfört olika renoveringsprogram och fixat till balkongerna.
– Vår förening har tagit många tunga investeringar genom åren då det ekonomiska läget varit ett helt annat med bland annat en extremt låg ränta.
I stort sett alla bolag som arbetar med förvaltning av bostadsrättsföreningar varnar för rejäla höjningar av månadsavgiften. Ingen förening är undantagen från höjningar – varken ung som gammal.
– Det som har haft stort fokus under hösten är ökade räntekostnader och energin. En nybyggd förening har ofta större lån än en äldre förening. Den nya föreningen har däremot som regel en betydligt lägre energiförbrukning, så föreningarna påverkas på olika sätt, säger Håkan Andersson, presschef på Riksbyggen.
Riksbyggen förvaltar 4 400 bostadsföreningar i Sverige. Av dessa kommer knappt hälften att höja månadsavgiften 2023. När det gäller Uppsala är bedömningen att höjningen kommer att landa på två till tio procent. Även hos SBC räknar man med höjningar i samma intervall i Uppsala.
Finns det bostadsrättsföreningar i vissa områden som är mer utsatta för höjningar än andra?
– Bland de föreningar som Riksbyggen förvaltar i Uppsala kan vi inte se att vissa områden är mer utsatta än andra. Variationerna är från förening till förening och är inte kopplade till vissa områden, säger Håkan Andersson.
Göran Adler som till vardags arbetar som socialsekreterare lägger ytterligare ett perspektiv på det ekonomiska läget.
Han konstaterar att om det tuffa ekonomiska läget fortsätter kan det finnas en risk att allt flera måste söka upp socialtjänsten.
– Många som i dag saknar jobb och får ekonomiskt stöd vittnar om att en allt större del av pengarna går till hyra och elräkningar. En person som bor ensam ska efter att alla boende- och sjukvårdskostnader är betalda ha 4 620 kronor kvar till mat, fritid och andra hushållskostnader. De vittnar nu om att den summan urholkas rejält då mera pengar krävs till hyran, säger han och fortsätter:
– Hyreshöjningar på tio kanske femton procent för den här gruppen av människor är tufft och det är många där ute som har små marginaler och kämpar i dag.