Länge var Hanna Walldéns framtid ganska utstakad. Efter barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet fick hon jobb som barnskötare på en lokal förskola, och där blev hon kvar i närmare ett decennium.
– Det var liksom det jag kunde, och jag trivdes ganska bra till en början. Men efter ett tag blev barngrupperna allt större, och ljudnivån konstant hög. På kvällarna fanns ingen ork kvar, jag var inte en bra mamma när jag kom hem, säger Hanna Walldén.
En dag fick hon helt enkelt nog.
– Jag kände att jag inte kunde gå runt på förskolan och känna: "Är det här vad jag verkligen vill? Ska jag gå här och trampa runt resten av mitt liv?"
Hanna, som alltid älskat trädgård och blomster, ville bli florist. Hon gick en sex månader lång distanskurs och startade eget företag. Kort därefter sökte hon ytterligare en floristutbildning för att lära sig ännu mer, och sa upp sig från jobbet på förskolan.
Det var inte ett helt okomplicerat beslut med barn, hus och bolån. Och i samma veva som Hanna lämnat sin fasta inkomst för att nischa sig som bröllopsflorist kom pandemin.
– Jag hade verkligen en uppförsbacke där i början. Det var egentligen först i fjol mitt företag blev lönsamt. Men jag fick mycket stöd från vänner och familj som peppade mig.
Den första sommaren band Hanna buketter och skapade blomsterarrangemang till åtta bröllop. Tre år senare, 2022, var hon helt fullbokad med 38 bröllop mellan april och oktober. Karriärskiftet har inneburit att de lediga helgerna från förskoletiden är ett minne blott.
– Men jag ångrar mig inte en sekund, även om det är hårt arbete och jag jobbar nästan hela tiden. Det är mer flexibelt och jag får mycket mer tid med mina barn.
Likt Hannas blomsterintresse fick Krister Emrén från Uppsala tidigt upp ögonen för IT.
– Som så många andra födda under 1980-talet började jag tidigt med de första hemdatorerna. Det var som en magisk värld som öppnade sig. Jag kunde experimentera och lära mig fritt, och gick något snett kunde jag bara klicka på "reset", säger Krister Emrén.
Efter studenten år 2000 började han jobba som utvecklare i Stockholm, men i slutet av 2001 slog den globala IT-kraschen till mot företaget, och Krister miste jobbet. Under våren fick han istället jobb på Icas lager i Kallhäll, där han blev kvar i sex år.
Men 2008 stormade det återigen i världsekonomin, och Krister bestämde sig för att återuppliva IT-drömmen och börja plugga. Han läste ett tekniskt basår vid Uppsala universitet, och hann med 2,5 år av datavetenskap innan livet återigen slog in på en annan rutt.
– Jag blev mer och mer engagerad på Norrlands nation och hängde mycket där. Jag hade också missuppfattningen att jag inte behövde gå på föreläsningar, utan att jag kunde läsa in allt själv och göra några uppgifter för att klara tentorna.
Krister missade viktiga högskolepoäng, och CSN drog in studiemedlet. Han tog en studiepaus och försörjde sig med timjobb på nationerna, innan han tog jobb som diskare på både förskolor och hotell. Efter två år av stress och ryggont sa han upp sig och återupptog studierna efter ett åtta år långt uppehåll, och 2021 var kandidatexamen i IT klar.
– Sedan var jag arbetslös i nio månader. Jag var lite besviken, eftersom tidningsrubrikerna sa att det var en sådan brist på IT-vetare. Jag trodde nog att det skulle gå snabbare att få jobb.
I september 2022 fick Krister jobb som Java-utvecklare på ett Stockholmsföretag, och drömkarriären kunde börja. Men han ångrar inte den vindlande väg hans yrkesliv tog för att komma dit.
– Jag hade väl gärna skippat lageråren, men pub- och restaurangbranschen är jag väldigt glad att jag jobbat i. Det tycker jag att alla borde göra, det har man nytta av i all slags kundkontakt.
Både Krister och Hanna uppmuntrar andra att våga tänka om och tänka nytt.
– Drömmar i all ära, men var inte rädd för att prova många olika saker och se vad du trivs bäst med. Det gäller både yrken och utbildningar. Läser du historia, men börjar tycka litteraturvetenskap låter väldigt spännande, testa då. Var inte rädd för att byta, säger Krister.
– Bara kör! Livet är för kort för att inte leva här och nu. Det värsta som kan hända är att det inte fungerar, då får man bara hitta en annan väg, instämmer Hanna.
Sista dagen att söka kurser till högskola och universitet är måndag 17 april. Ansökan till flera av höstens yrkesutbildningar i Uppsala kommun öppnar 17 april.