Enligt Tauvon jobbar omkring 25 procent av den arbetsföra befolkningen framför en datorskärm under hela sin arbetsdag medan cirka 45 procent gör det under halva sin arbetsdag.
– Av de som jobbar hela dagen framför en datorskärm är en majoritet kvinnor. En studie som jag har tagit del av visar att 70 procent av dem upplever daglig stress, som kan visa sig i form av irritation, stress och sömnproblem på grund av krångel med mjukvaruprogrammen och systemen de jobbar i, säger Magnus Tauvon.
I nuläget finns det inga specifika regler i arbetslivet när det gäller den digitala arbetsmiljön.
– Det finns ganska mycket regler kring hur en arbetsmiljö ska vara utformad. Tidigt kom också TCO-märkningar för att kvaliteten på datorskärmen ska vara bra. Men själva programmen och systemen som används kan vara hur dåligt utformade som helst, fortsätter Tauvon.
Hur ska man komma till rätta med problemet?
– Enligt mig och många andra går det faktiskt att mäta användarbarhet av system, till exempel genom att låta riktiga användare få genomföra ett antal viktiga arbetsmoment tillsammans med en användbarhetsexpert. Genom att sammanställa och analysera viktig användarinformation kan du betygssätta användbarheten. På detta sätt skulle man kunna certifiera program och system som mer användarvänliga och ha certifieringen som en del av utvärderingar i upphandlingar. I dag saknas det här i allt väsentligt.