När Sohel Sultan skulle köpa hus 2015 slogs han av hur osmidig hela processen var. Lånelöftet var klart sedan tidigare, ett hus i Sunnersta inspanat och visningen avbockad på "att göra"-listan. När budgivningen väl drog i gång var väldigt många spekulanter med och slogs om hemmet i södra Uppsala, och priset ökade snabbt med över en miljon kronor. Men vad visste man egentligen om de andra budgivarna? Vilka var de, och hade de faktiskt ekonomiska medel för att finansiera ett husköp?
– Det finns i dag inga lagregler på hur budgivningen ska hanteras. Att identifiera sig och styrka vem man är var till exempel ingen standard, eller att de man lägger bud mot faktiskt kan betala, säger Hassan Sultan och fortsätter:
– I dag måste man identifiera sig när man ska plocka ut ett recept eller köpa kläder på nätet, men man behöver inte göra det för att lägga ett bud på 5-6 miljoner. Det är jättekonstigt.
Sohel Sultan vann budgivningen till sist och lämnade husaffären med både nycklarna till sitt nya hem och embryot till ett blivande företag som han och brodern Hassan Sultan startade tillsammans. Företagarandan hade de med sig redan i uppväxten.
– Mamma och pappa är båda entreprenörer. Pappa började med att sälja blommor på Vaksala torg i många år, och driver numer Blomsterhallen. Så tänket har alltid funnits med, säger Hassan Sultan.
Under vägens gång kom även barndomsvännen Anton Winqvist med på tåget som försäljningschef, som sedan uppväxten med bröderna Sultan på Cellovägen i Gottsunda skaffat sig mångårig – och värdefull – mäklarerfarenhet. Christian Furedal anslöt senare som utvecklingschef, och teamet var komplett. Tjänsten Budid lanserades i oktober 2020.
– Vi har infört legitimering via mobilt bank-id, och har skapat smarta kopplingar till banker som gör att bostadsspekulanterna kan styrka sin finansiering digitalt till mäklaren och säljaren. Detta gör hela processen mycket tryggare för alla intressenter, säger Sohel Sultan.
Mäklaren får reda på att det faktiskt finns en person bakom budet, och insyn i hur denne ska finansiera köpet. Bostadsspekulanten finner i sin tur trygghet i att ha legitimerat sig och styrkt sin finansiering – vilket betyder att andra spekulanter gjort samma sak, och bud behöver inte trissas upp av tomma löften från budgivare som egentligen inte kan betala. Banken får möjlighet till en mer kontinuerlig kontakt med köparen under hela processen, istället för den sedvanliga radiotystnaden som uppstår mellan lånelöftet och tecknandet av bostadslånet när budgivningen pågår.
– I Stockholm förekommer det att den som vinner en budgivning ändå kan förlora bostaden på grund av att banken tar för lång tid på sig. Säljaren väljer att gå vidare med tvåan, som har allting klart, säger Hassan Sultan.
Drygt 14 månader efter lanseringen har Budid blivit branschstandard på den svenska bostadsmarknaden och är involverade i drygt 40 procent av alla bostadsaffärer som genomförs.
– Det har verkligen gått snabbt. Det var en mognadsfråga i början, att få med de första mäklarna. Sedan dess har det blivit som en snöbollseffekt, säger Hassan Sultan.
– Vi kommer in och revolutionerar en kritisk del av bostadsaffären, så vi tycker att det är superhäftigt, säger Sohel Sultan.